Life Fehér Patrik 2023. 07. 03.

Toplista: ők a valaha volt legdrágább magyar focisták

Szoboszlai Dominik 70 millió eurós liverpooli átigazolásával minden idők legdrágább magyar futballistája lett. De mi a helyzet mögötte? Mutatjuk, kikért fizettek a legtöbbet!

Sporttörténelmi jelentőségű átigazolást élhettünk át, Szoboszlai Dominik játékjogáért ugyanis 70 millió eurót (26,17 milliárd forintot) fizetett a Liverpool FC előző munkaadójának, az RB Leipzignek. Ekkora összeget nem adtak még magyar játékosért – a töredékét azonban már igen. Korábban is voltak már szép pénzeket megmozgató transzferek, ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban.

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig -> Liverpool, 70 millió euró) (Kép: Oliver Hardt/Getty Images)

2. Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg -> RB Leipzig, 22 millió euró). Már ausztriai korszákban felhívta magára a figyelmet a válogatott csapatkapitánya, 2021 januárjában az osztrák energiaitalos csapattól a magasabb szinten játszó német energiaitalosokhoz került (Kép: Chris Bauer/SEPA.Media /Getty Images)

3. Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala -> Dinamo Moszka, 19 millió euró). Fél évvel azután, hogy az ígéretes tehetség Hollandiából Oroszországba igazolt, vidékről áthelyezte székhelyét a fővárosba. Három évet töltött itt a válogatottrekorder (Kép: Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images)

4. Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven -> Anzsi Mahacskala, 14 millió euró). Az igazán nagy port kavaró átigazolás: 2011-ben magyar rekordösszegért ment az azóta a harmadosztályba csúszott klubhoz. (Kép: Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images)

5. Détári Lajos (Eintracht Frankfurt -> Olimpiakosz, 8,7 millió euró). “Döme” 18 millió német márkás transzferje 1988 nyaráról hosszú ideig a legnagyobb értékű magyar játékosmozgás volt. Két szezont töltött a görögöknél a játékos, majd Olaszországba igazolt (Kép: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Mint látható, az öt legdrágább átigazolásban mindössze három játékos volt érintett. Focisták tekintetében a legdrágább ötösbe tartozik még a nemrég visszavonulását bejelentő Szalai Ádám, akiért 2013-ban 8 millió eurót fizetett a Schalke 04, majd egy év után 6 millió euróért tovább is adta a TSG Hoffenheimnek.

Az ötödik nevet a transzfersorrend nyolcadik helyén találjuk Sallai Roland személyében, érte 4,5 millió eurót fizetett a Freiburg 2018-ban.

Forrás: Transfermarkt
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Szirtesi László/Getty Images