Life Fehér Patrik 2023. 07. 04.

Te is elnök lehetsz, eladó a Fehér Ház hiteles mása

Az amerikai elnök mindenkori rezidenciájának tökéletes koppintása eladó, igencsak elnöki áron.

A 20. század elején egy nagy amerikai médiamogul, William Hearst állítólag elhatározta, hogy egy nap ő lesz az Egyesült Államok elnöke. Álma nem valósult meg, az sem teljesen tiszta, mennyire próbált valóban elnök lenni. Unokája, George Hearst azonban szemmel látható lépéseket is tett az elnöki irányba: felfogadta Kalifornia első építésznőjét, Julia Morgant, akinek kiadta, hogy tervezzen meg egy olyan luxusvillát, mely gyakorlatilag az elnöki rezidencia, a Fehér Ház mása.

Te is elnök lehetsz, eladó a Fehér Ház

A replika remekül sikerült, 1930-ban át is adták azt Hillsborough városában, benne a méreteiben is stimmelő ovális irodával, keleti szobával, valamint 11 háló- és 14 fürdőszobával. A négyszintes épület több mint 2260 négyzetméteres, a hozzá tartozó telek területe pedig több mint 12 ezer négyzetméter, melyen található egy impozáns méretű medence is, sarkában pedig napelemeket helyeztek el, így az energiaköltségek is alacsonyabbak lettek.

Te is elnök lehetsz, eladó a Fehér Ház

Átadása óta többször is gazdát cserélt Amerika elitjében az ingatlan, legutóbb 2022-ben egy ingatlanbefektető vette meg még 15 millió dollárért (5,1 milliárd forint). A borospincével és a harmadik emeleten egy moziteremmel is rendelkező nyugati Fehér Házat felújították, új tetőt kapott, a fürdőszobákat is modernizálták, majd mindezek végeztével újra a piacra dobták – ezúttal már 38,9 millió dollárért, átszámítva 13,4 milliárd forintért.

A kérdés már csak az: kinek ér meg ennyi pénzt, hogy egy kicsit elnöknek érezze magát?

Kép(ek) forrása: Justin Sullivan/Getty Images