Life Baka Gábor 2023. 07. 05.

15 millió amerikai maradt pornó nélkül

A világ egyik legismertebb pornó-videomegosztója, a PornHub az USA több államában is elérhetetlenné vált – nem műszaki hibáról van szó, maga a szolgáltató kapcsolta le az elérést.

A PornHub a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű weboldala, sőt, a globálisan is évről évre az internet top10 leglátogatottabb oldalai közé tartozik, ám tegnap három USA-beli államban is lekapcsolták a szolgáltatást.

Utah után immár Mississippiben és Virginiában is a felhasználókat is csak egy, a felnőttfilmes színésznő, Cherie Deville által elmondott üzenet fogadta, miszerint az oldal elérhetetlen lesz, amíg nem találnak megoldást.

És hogy mire is kellene megoldás? Az érintett államokban bevezetett új jogi előírások szigorítják a webes életkor-ellenőrzést, míg korábban elég volt bekattintani, hogy a látogató elmúlt 18 éves, immár hatósági igazolvány bemutatásával kellene ezt igazolni, ami a PornHub szerint komoly adatbiztonsági kockázatokat jelent mind a szolgáltató, mind a felhasználók számára – tehát a szigorítások elleni tiltakozásként tették elérhetetlenné az oldalt.

A három állam lakossága együttesen kb. 15 millió főt tesz ki, korábban pedig már Louisianát is „elvesztették”, miután ott is hasonló, egy külső szolgáltató általi életkor-ellenőrzési rendszert vezettek be, melynek következtében 80%-kal esett a látogatottságuk.

Nagy kérdés, van-e értelme, lesz-e eredménye a lokális kivonulásoknak, hiszen a PornHubon kívül is megtalálhatják az ilyen tartalmakat a netezők, ráadásul úgy tűnik, hogy 2024-ben Texas és Montana is hasonló szigorításokat vezet majd be.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Getty Images