Life Fehér Patrik 2023. 07. 06.

Milliók életét mentheti meg a szuperbanán

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan banánnal rukkolt elő, melyben az átlagosnál jóval több tápanyag található. A gyümölcs ettől kissé narancssárga is lett, de ez mentheti meg rengeteg gyerek életét.

Afrika szubszaharai régióiban, illetve Délkelet-Ázsiában a mai napig óriási problémát jelent, hogy a helyiek nem jutnak elegendő mennyiségű A-vitaminhoz. A tápanyag hiánya többek között hatással lehet a gyerekek növekedésére, vakságot is okozhat, és az immunrendszerük is gyengébb lehet azoknak, akik nem visznek be belőle eleget a szervezetükbe. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte 190 millió iskoláskort még nem elért gyerek szenved A-vitamin-hiányban, Afrikában pedig a gyerekek halálának 6 százalékát ez okozza.

A probléma tehát jelentős, de egy viszonylag egyszerű és olcsó megoldás javíthat ezen hamarosan.

Tudósok egy csoportja Ugandában előállt egy ún. szuperbanánnal, melyet 18 évnyi kutatás és befektetés után sikerült előállítani.

A gyümölcs különlegessége, hogy jóval több A-vitamin található benne, mint egy sima banánban, így a belseje kissé narancssárgás – a répa színe is épp ennek köszönhető egyébként.

A szuperbanánt genetikai módosításokkal nem csak tápanyaggal dúsították, de ellenállóbbá tették a kártevők, a penész és a szárazság ellen is, azaz olyan területeken is könnyebb termeszteni, ahol épp a legnagyobb szükség lenne rá.

Gyakorlatilag már csak a hivatalos engedélyeztetése hiányzik a National Geographic szerint, ám az ugandai kormány nem éppen barátja a génmódosított növényeknek, élelmiszereknek, ezért ez nem lesz egyszerű feladat.

Forrás: National Geographic
Kép(ek) forrása: Getty Images