Life Fehér Patrik 2023. 07. 10.

Meleged van? Ez még semmi a rekordhoz képest!

2023-ban még nem volt ennyire meleg Magyarországon, mint július közepén, azonban ez az időjárás kifejezetten enyhe ahhoz képest, melyet korábban már tapasztaltak a Föld egyes helyein.

Nemcsak Magyarország, de az egész bolygó is a legmelegebb napjait éli át, 2023 júliusában több napon is megdőlt egymás után a Föld aktuális átlaghőmérséklete. Most a Kárpát-medence küszködik a 37-38 Celsius-fokos csúcsokkal, ami nem hangzik jól, viszont ha belegondolunk abba, hogy milyen messze is vagyunk valójában a valaha mért legmelegebb földi hőmérsékletektől, fellélegezhetünk.

Éppen száztíz éve ugyanis, 1913. július 10-én a kaliforniai Death Valley-ben, a Halál völgyében 56,7 Celsius-fokot mértek.

Ez azóta is a bolygó hivatalos melegrekordja, bár nem mindig tartották ezt annak.

Meleged van? Ez még semmi a rekordhoz képest!

Egy ideig a hivatalos dokumentumoktól kezdve a földrajzi atlaszokon át mindenhol egy 58 Celsius-fokos érték szerepelt: ezt 1922-ben mérték a líbiai El-Aziziában. A csúcsot azonban 90 évvel később, 2012-ben törölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO), ugyanis a vizsgálatok azt mutatták, hogy a mért és a valós értékek akár 7 Celsius-fokkal is eltérhettek – ekkora bizonytalanság esetén pedig nem lehetett más választásuk.

A törlés okaként többek között megnevezték azt, hogy a mérés egy aszfaltszerű felület felett történt, mely jóval melegebb, mint a környező sivatag, ezáltal az eredmények nem pontosan reprezentálták az időjárási körülményeket. Ezek a vizsgálatok minden régi rekord- vagy rekordgyanús feljegyzés esetén megtörténtek, de az amerikai 56,7 Celsius-foknál nem volt semmi, ami megkérdőjelezhette volna a hitelességet.

Forrás: Guinness World Records
Kép(ek) forrása: Getty Images