Life FIRSTCLASS 2023. 07. 12.

A gyerekeiknél is többet videójátékoznak az apukák

A videojátékosok száma stabil Magyarországon, a szokások viszont változnak. A játékkal töltött idő folyamatosan növekszik.

A felnőttek 59 százaléka, a gyerekek 51 százaléka szokott videójátékozni Magyarországon – áll a Reacty Digital kutatásában. A játékosok száma évek óta stabil, körülbelül 3,5 millió felnőtt (18-65 év között) szokott játszani. A videojátékokkal játszó felnőtt férfiak aránya eléri a 65 százalékot, de a nők érdeklődése sem elhanyagolható, 54 százalékuk szokott játszani. A lelkesedés 18-25 éves korban „tetőzik”, ebben a korosztályban játszanak legnagyobb arányban (79 százalék), ez még a gyerekek körében sem magasabb.

Évről évre nő a játékkal töltött idő, és ezt a pandémia miatti lezárások feloldása sem fogta vissza. 2023-ban a heti átlagos játékidő már 6 óra, ami 2018-ban még csak 3,5 óra volt. A férfiakra és az egyedülállókra jellemző, hogy ennél többet játszanak. Összesítésben a kártyajátékok és a stratégiai játékok a legnépszerűbbek, emellett a különböző korcsoportoknak megvannak a preferált játéktípusai: a 35 évnél idősebbek körében még a kirakós, szó- és kártyajátékok népszerűek, míg a fiatalabbaknál az akció-, kaland- és lövöldözős játékok.

A videojátékozásra használt eszközökben átrendeződés látható: a PC-t megelőzte a laptop, idén először már többen játszanak a hordozható eszközön. A konzol lassan, de stabilan tör előre, 2023-ban már a játékosok negyede szokott konzolon (is) játszani. Egyre több e-sport-játék jelenik meg okostelefonra is, ami a legnépszerűbb eszköz dominanciáját tovább növelheti. Okostelefonon és laptopon a kártyajátékok és a szójátékok a legnépszerűbbek, PC-n az e-sport-játékok, konzolon pedig a FIFA.

Egyre többet játszanak videójátékokkal a magyarok

A gyerekek fele szokott videojátékozni, a fiúk és a 11 év felettiek nagyobb arányban. A gyerekek 80 százalékának van saját digitális eszköze, 53 százalékának saját okostelefonja. A saját eszköz használata játékra jellemzőbb, mint a közös használat – kivéve a konzol esetében. A videojátékot játszó gyerekek kalandjátékokkal (62 százalék), oktató-, kirakós és stratégiai játékokkal (40-45 százalék) játszhatnak leginkább, de a sokak által túl agresszívnak tartott lövöldözős játékok is hasonlóan népszerűek, amivel a gyerekek 38 százaléka szokott játszani.

Tanítási napon átlagosan 1,5 órát játszik az, aki szokott, szabadnapon (hétvége, szünetek) 3-3,5 órát. A szülők többsége igyekszik kordában tartani gyermeke videojátékozását: legnagyobb arányban a videojátékozás idejét korlátozzák (71 százalék), emellett a szülők fele a játékon belüli pénzköltést is szabályozza és szintén a fele a videojáték típusát is.

Kép(ek) forrása: Getty Images