Life Kováts Olivér 2023. 07. 12.

Furcsa étel az új sláger a Balatonnál

Rendhagyó desszert dobta be a követ a Balaton álló vízébe: a „magyar tenger” idei legextrémebb ízeként robbant be a köztudatba a sajtos-tejfölös lángos és a fagylalt keresztezése.

Különdíjas finomság hódít a Balatonnál üdülők körében: a sajtos-tejfölös lángos ízű fagylalt. A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó még az idei Balaton Fagyija-versenyre is nevezte a sós desszertet, ráadásul nem is távozott üres kézzel a vetélkedőről, mert különdíjat nyert.

A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a Balatoni Turizmus Szövetség által tizedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a balatonalmádi Amaretto Fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet-ja lett a győztes, de kijelenthető, most a lángosos fagylalt az új őrület. Ez talán annak is köszönhető, hogy a hagyományos sajtos-tejfölös lángos és a Balaton mindig is népszerű, szinte egymástól elválaszthatatlan párosítás volt a magyarok körében, az viszont kétségkívül újdonság – és elsőre furcsán is hangzik –, hogy az idei évtől már el is nyalhatják.

A Balaton legextrémebb ízének tartott sajtos-tejfölös lángosos ízesítésű fagylaltnak már a megjelenése is önmagáért beszél, mivel annak tetején kis méretű, egész sajtos lángosok díszelegnek.

Pálfi Attilával, a különleges fagylalt megálmodójával a Kanizsa TV is forgatott – a férfi ugyanis nagykanizsai származású, és a tanulmányait is ott folytatta:

A riportban elhangzott, hogy a férfi tavaly nyitotta meg a feleségével a balatonmáriafürdői fagyizót, de már 14 évesen is kötődött a hűs finomságokhoz, mivel a közeli Florida Fagyizóban mosogatott.  

Magában a fagylaltban – még ha kis idő elteltével is, de – a sajt, a só és a tejföl íze is egyaránt visszaköszön, csakúgy, mint a lángostészta jellegzetes, ropogós textúrája, derült ki a We Love Balaton értékelő cikkéből. A fagylalthoz a lángost a szomszédos Gyufa Büfében készítik, amit egy natúr főzött alappal kevernek össze, pontosabban a lángosnak a vékonyra sütött, középső részét, majd hozzáadják a sót, és rétegekben kerül fel rá a tejföl, a lángosmorzsa, valamint a reszelt trappista sajt.

Mi az az első három dolog, ami a Balatonról az emberek eszébe jut? A lángos, a fagyi és a strand, a család meg a pihenés mellett

– tette fel a kérdést a lapnak nyilatkozva.

Elárulta, már évekkel korábban megfordult a lángosos fagylalt ötlete, ám akkor nem volt kellően bátor ahhoz, hogy megpróbálkozzon vele. Idén azonban mégis így tett: feleségével beszélgetett arról, milyen fagyival nevezzen az idei versenyre, amikor felmerült a kérdés, tud-e lángosból fagylaltot készíteni, amire rávágta, hogy igen. Amiatt is tartotta kreatívnak az elgondolást, mert a Balaton Fagyija-verseny zsűrije a tóhoz valamilyen formában köthető édességeket mindig is előnyben részesítette.

Sokakat kínozhat a kérdés, vajon fokhagymával is megbolondították-e az amúgy is rendhagyó fagylaltot. A válasz röviden: nem, mert Pálfi úgy érezte, az már túlságosan merész húzás lett volna, és anélkül is különleges lett a végeredmény.

Forrás: Kanizsa TV, We Love Balaton
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Rajesh Pandit/Getty Images