Life Kováts Olivér 2023. 07. 12.

Milliókra büntethetik a bejárati ajtó átfestését

Egy kétgyermekes skóciai anya a bejárati ajtajának színe miatt kerülhet bajba. Már hosszú ideje tart a huzavona közte és a városi tanács között – a nő úgy érzi, „ez most már személyes ügy”, miközben átszámítva több millió forintos bírság forog kockán.

Ajtajának színe miatt vív harcot a városi tanáccsal egy skóciai nő, többen ugyanis bepanaszolták miatta. A 48 éves Miranda Dickson először rózsaszínre, majd – újabb panaszokat követően – zöldre, aztán törtfehérre festette az ajtaját, most pedig ismét rózsaszínben pompázik, ami a jogi hercehurca folytatását vetíti előre – írja a BBC.

Az Edinburgh-ban élő nőnek tavaly 20 ezer fontos, átszámítva közel 9 millió forintos pénzbírságot helyeztek kilátásba, amennyiben nem festeti át az ajtaját.

„Nem jutok szóhoz, hogy valaki panaszt tett emiatt a szín miatt. Azt hittem, lezárult az életemnek ez a fejezete” – nyilatkozta Dickson a portálnak. A „megdöbbent, feldúlt” asszony úgy érzi, zaklatják őt, és „ez most már személyes ügy”. A nézeteltérés hátterében az áll, hogy a rózsaszín ajtó jogszabályi értelemben nem felelt meg a világörökségi területen található épületekre vonatkozó előírásokra.

A végrehajtási felszólításban először azt írták neki, festesse vissza az eredeti színére, vagy kérjen építési engedélyt. Miután a fellebbezését visszadobták, kérelmet nyújtott be, hogy engedélyezzék, hogy zöld színű legyen az ajtaja. Csakhogy végül még a kérelem benyújtása előtt a tettek mezejére lépett a nő, mert attól tartott, hogy megbírságolják a rózsaszín ajtó miatt, és vészesen közelgett az áprilisi határidő.

Ezt követően a múlt héten a zöld ajtót sem hagyták jóvá, ezért Dickson a következő lépésben törtfehérre festette az ajtót, majd visszamenőleges építési engedélyért fordult a tanácshoz. Közben azonban feljelentetést tettek ellene a(z ismét) rózsaszín ajtó miatt – a nő azért is áll értetlenül az eset előtt, mert a környékén nem az övé az egyetlen élénk színű ajtó.

Dickson összesen 18 hónapot töltött gyermekkori otthona felújításával a szülei halálát követően, ahová két évvel ezelőtt költözött vissza, miután az Egyesült Államokból kilenc év után hazaköltözve italipari márkaigazgatóként helyezkedett el Skóciában a kétgyermekes anya.

Most január 7-ig kapott haladékot arra, hogy a bejárati ajtót az előírásoknak megfelelő állapotba állítsa vissza, mindezt annak ellenére, hogy még az első átfestés előtt áttanulmányozta a tanács iránymutatásait, sőt, az első felszólítás után külön levelet is írt a tanácsnak arról érdeklődve, milyen színek engedélyezettek.

Erre érkezett az a válasz, hogy lehetőleg maradjon a hagyományos színeknél, és bár akkor viszonylag sokfélét felsoroltak a sötétvöröstől a zsályazöldön és a sötétkéken át a feketéig, tavaly októberben már arra szólították fel, hogy festesse fehérre az ajtaját.

Dickson azért is nehezményezi az ajtója folytonos átpingálását, mert az meglehetősen nagy, így minden festés nemcsak sok pénzbe kerül, de roppant hosszadalmas munka. A BBC úgy tudja, az edinburgh-i tanácsnál jelenleg azt vizsgálják, valóban rózsaszín-e most az ajtó, és az megfelel-e a szabályoknak.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: illusztráció: KDP/Getty Images