Life Kovács Miklós 2023. 07. 14.

Csak egy jó kés kell, és mehet a kreatív dinnyeszeletelés

Az ezerarcú dinnye minden nyár sztárja, a 15-20 kilogrammos darabok lemészárolása pedig sok lehetőséget rejt magában. Legyenek kockák, vagy egyszerűen belezzük ki? A lehetőségek határtalanok!

Görögdinnye nélkül nincs nyár, kopogtatva, simogatva, foltot nézve szerezzük be a reccsenve nyíló, édes, lédús csemegét. Már benne vagyunk a szezonban, így túl az első pár példányon akad idő a kreatív ötletekre is. Mert az íz mellett a körítés sem mindegy, és tényleg ezerféle módja van a dinnye fogyasztásra való előkészítésének.

Éles kés, pontos kéz kell, no meg egy vágódeszka

Ma már igen méretes dinnyékbe futhatunk bele, ezeket egy átlagos késsel csak kisebb közelharc árán tudjuk legyőzni. Éles séfkésre, vagy alternatív megoldásként recés élű kenyérvágó késre van szükségünk, valamint egy vágódeszkára.

Ha dinnyekockákat akarunk a videón látható, éttermekben is alkalmazott eljárás a leggyorsabb mód. A dinnye mindkét végét levágva kapunk egy stabil alapot, így már körbehaladva szeletenként hámozható a dinnye. 

Ha ez megvan akkor a vörös belsőt először kettévágjuk, majd a két részt oldalról és felülről is felvágjuk, aminek az eredménye a könnyen fogyasztható, tálban kínálható dinnyekocka. Így csinálja egy profi:

A videón Matt Troy Jones látható, aki mindent tud a dinnyeszeletelésről. Ő tartja jelenleg a Guinness-rekordot a kategóriában, Gordon Ramsay csodálatát is kiváltva 18,2 másodperc alatt csinált egy átlagos görögdinnyéből apró kockákat. 

A legmenőbb, a nyúzott dinnye

Pár éve iszonyat nagyot futott ez a módszer, amivel begyűjthetünk pár csodálkozó tekintetet a kerti sütögetésen. A közönség csak egy megnyúzott dinnyét lát, ami kiesik a héjából. Furcsa és egyedi látvány, amit csak két dinnyével tudunk elérni. A trükk lényege a két egyforma méretű dinnye. Az egyiket kibelezzük, a másiknak pedig precíz vágásokkal eltávolítjuk a héját, zennel telt lelkek mosogatószivaccsal simítják teljesen egyformára a vörös beltartalmat, amit kis igazítás után a másik dinnye héjába helyezhetünk. 

A bevált házi módszer

Jók a tippek, de a legjobb módszert mindenki maga kísérletezi ki. Személy szerint én mindig a hosszában félbevágással kezdek, és mivel családilag nagy fogyasztók vagyunk, nem piszmogunk a szeletekkel. A megfelezett dinnye mindkét részét egy vékony, de hosszú kenyérvágó késsel két irányból bevágom, így megkapva a hosszú, tégla alakú szeleteket. Ezeket a héj mentén ejtett bemetszéssel szabadítom meg a zöld résztől, végül még egy kanállal is rá lehet segíteni a lazítási folyamatra.

Így tál sem kell, a dinnye a héjából fogyasztható, a maradék pedig dobozban kerül a hűtőbe, ahol így kevesebb helyet foglal. 

Igazából ha a felezés megvan, jöhetnek a különféle megoldások, a lapos felére fektetett dinnyét háromszög alakú szeletekre, de akár hosszú, rúdszerű darabokra is vághatjuk, ahogy ezen a videón is látható:

Kép(ek) forrása: Getty Images