Life Fehér Patrik 2023. 07. 16.

4 dolog, amit nem tudtál az idén 30 éves Szigetről

Három évtizeddel ezelőtt, 1993-ban rendezték meg a mai Sziget elődjét a Hajógyári-szigeten. Tudod, milyen neveken futott korábban a buli, vagy hogy mennyibe kerültek a jegyek annak idején? Mutatjuk!

1993. augusztus 19-e fontos nap a magyar fesztiváltörténelemben, ezen a napon vette kezdetét az első Diáksziget, a mai Sziget Fesztivál elődje. Idén 30 éves a legnagyobb magyar fesztivál, hamarosan pedig újra birtokba veszik a bulizók a Hajógyárit. Ennek kapcsán pedig összeszedtünk olyan érdekességeket, melyeket talán nem is tudtál az eseményről.

Több neve is volt a bulinak

Ahogy már írtuk, 1993-ban még Diáksziget néven indult Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi közös ötlete, egy év múlva viszont megkapta az Eurowoodstock címet is, ugyanis ekkor volt 25 éve, hogy Woodstockban fesztivált rendeztek. 1996-tól Pepsi Sziget néven futott a buli egészen 2002-ig, amikor megérkezett a legtöbbek által ismert Sziget Fesztivál név. Az átalakulás nem állt meg, a fesztivál szót le-lehagyják a legtöbben, ha az ember kimondja, hogy Sziget, mindenki tudja, miről van szó.

Ennyit emelkedtek a jegyárak

1993-ban mindössze 1800 forint volt élővételben a hetijegyek ára – ennyiből ma már egy sört sem kap az ember a nagy fesztiválokon. Arányaiban olcsóbb is volt a Sziget, tekintve, hogy abban az évben a minimálbér havi 9000 forint volt, azaz öt bérlet is kijött egy havi fizetésből.

Az elővételes bérletek ára 2001-ben lépte át a 10 ezer forintos határt, 2009-ben már a napijegy került ennyibe. 2019-ben még egy helyiértékkel nőtt a bérletár, idén pedig elővételben már 120 ezret kértek érte.

Fesztiválon kívüli programok

A hivatalos Sziget-programok nem csak a K-híd túloldalán zajlanak. Külön belépők megváltása után a fesztivál által szervezett, a Hajógyári-szigeten kívüli programokon is részt lehet venni: többek között SUP-ozni lehet a Dunán, vezetett kocsmatúrán lehet kalandozni a belvárosban, de tartanak bulit a Halászbástyán is.

Saját NFT-vel rendelkezik a Sziget

A fesztiválról idén már digitális formában is gyűjthetőek emlékek nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) segítségével. Ezek közül a legértékesebb az a tíz darab 3D-animált aranyszínű Sziget-logó, melyeknek tulajdonosai életre szóló Sziget-bérletet kapnak, bejárással a színfalak mögé is.

Kép(ek) forrása: Sziget