Life Kováts Olivér 2023. 07. 18.

Átalakult a két hónap után megtalált férfi arca

Hosszú heteken át hánykolódott a vízen egy ausztrál tengerész, aki egy több ezer kilométeres kalandnak vágott neki, a vihar azonban keresztülhúzta a számításait. Nyers hal, esővíz, horgászfelszerelés – a túlélés tuti receptje. Egészséges, de nagyon másként mutat, mint az induláskor.

Úgy tartja a mondás, nincs lehetetlen, csak tehetetlen, és ezt bizonyította be Tim Shaddock ausztrál tengerész is, aki a kutyájával hajótöröttként két hónapot vészelt át a Csendes-óceánon – számolt be az 51 éves férfi túléléséről a BBC.

Shaddock és kutyája, Bella áprilisban indult útnak Mexikóból a Francia Polinézia felé, a hajójukat azonban már néhány héttel később megtépázta egy vihar. Mintegy két hónappal később találtak rájuk: egy vonóhálós mentette ki őket, miután egy helikopterről észrevették a párost.

A több mint 6000 kilométer hosszúságúra tervezett túrából így túlélőtusa lett, a tengerész viszont állta a sarat. Ez idő alatt nyers halat evett és esővizet ivott.

„Nagyon nehéz megpróbáltatáson mentem keresztül a tengeren. Csak pihenésre és rendes ételre van szükségem, mert sok időt töltöttem ott egyedült. Egyébként jó egészségnek örvendek” – nyilatkozta a férfi az ausztrál 9Newsnak, aki szerint a túlélésben az is közrejátszott, hogy a horgászfelszerelése is velük volt.

A tengerészt azóta megvizsgálták, az orvosok elmondása szerint „az állapota stabil, és nagyon jól van”, habár sokat fogyott, a szakálla pedig megnőtt. Miután visszatérnek a mexikói La Pazba, alaposabban is kivizsgálják Shaddockot.

És hogy ez az öregúr miként nézett ki két hónappal korábban? Az induláskor készült arcfotóját itt lehet megnézni.

Forrás: 9News, BBC