Life Kovács Miklós 2023. 07. 19.

Tűzgömb tűnt fel az éjszakai égen, videóra vették

Összesen 49 bejelentés érkezett az Egyesült Államok éjszakai egén feltűnő égi jelenségről, ami vélhetően egy légkörbe lépő meteor volt.

A Föld légköre nagyüzemben égeti el a bolygónkat érő meteorokat, nagyjából minden ezredik légkört elérő meteor esetén ez látványos tűzgömböt eredményez. Most egy ilyen esetet rögzítettek több kamerával is az Egyesült Államokban. 

Lousiana állam déli része fölött tűnt fel az égi jelenség az éjszakai égbolton múlt pénteken, a szemtanúk zöldes-kékes fényről nyilatkoztak az eset kapcsán. 

A meteorokat és meteoritokat megfigyelő American Meteor Society jelentése szerint Atlantától Texasig összesen 49 bejelentés érkezett a jelenségről – olvasható a Fox8 hírcsatorna beszámolójában. 

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában.

Az utóbbi években Oroszországra hullott a legnagyobb

A legtöbb meteor teljesen elég, és nem jelent veszélyt, de 2013-ban akkora darab lépett be a légkörbe, ami elérte a felszínt. Az oroszországi Cseljabinszk felett jelent meg az égen, a becslések szerint 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás bolida, ami erős fényjelenség és hanghatás kíséretében felrobbant. Az eseményt több videófelvétel is megörökítette, ami az egyik legjobban dokumentált meteorhullássá tette. A robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár keletkezett.

A felszínre 4-6 tonna anyag hullott. Ezek között a legnagyobb egy 650 kg-os darab volt, amit október 16-án találtak meg búvárok a Csebarkul tóban.