Life FIRSTCLASS 2023. 07. 21.

Alkoholista tanárok lépnek színpadra Budapesten

Még egy kört mindenkinek címmel Thomas Vinterberg Oscar-díjas filmjének színpadi változatát mutatja be a Városmajori Szabadtéri Színpad pénteken.

Aki látta, sosem felejti el a Még egy kört mindenkinek című alkotást. A dán  film és az ebből készült magyar előadás négy középkorú kisvárosi tanárról szól, akik egy elméletet tesztelnek: igaz-e, hogy mindannyian félezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? Legalábbis ez egy híres pszichiáter feltevése, a négy jóbarát pedig erre alapozva kísérletbe kezd.

A feltevés szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhén spicces állapot jobbá teszi az életüket, javítja teljesítményüket.

A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba, alkoholistává válnak a tanárok.

A történet nemcsak az ember és az alkohol viszonyáról szól, hanem az évek során valahol elveszett motiváció kereséséről és a kiüresedés elleni küzdelemről. A nagy sikerű dán film alapján készült színdarab beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

A film főszereplője, Mads Mikkelsen, és a rendező, Thomas Vinterberg (Kép: Getty Images)

A film főszereplője, Mads Mikkelsen, és a rendező, Thomas Vinterberg (Kép: Getty Images)

A film alapötletét valójában egy színdarab adta, amelyet Vinterberg tíz évvel korábban a bécsi Burgtheater felkérésére írt. Az eredeti művet aztán lánya kezdeményezésére filmes forgatókönyvvé dolgozta át, amelyben Ida játszotta volna a főszereplő lányát. A történet azt a tézist volt hivatott alátámasztani, miszerint a világtörténelem más lett volna alkohol nélkül. A forgatás negyedik napján azonban a 19 éves Ida , vagyis Vinterberg lánya autóbalesetben életét vesztette.

Mivel a lány rajongott a projektért, Vinterberg mindenáron be akarta fejezni a forgatást.

A film mondanivalója Ida halálával megváltozott: sokkal életigenlőbb lett, az alkoholt nem megoldásként, hanem katalizátorként definiálja.

A filmet Ida emlékének szentelték, és egyes jeleneteit az osztályában forgatták le iskolatársaival.

A Még egy kört mindenkinek számtalan nemzetközi díj mellett 2021-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart is. A film és az eredetileg írt színdarab alapján készült adaptációt Vinterberg dolgozta át egy újabb színpadi változattá, amelynek magyarországi bemutatója pénteken lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A városmajori bemutató Paczolay Béla rendezésében, Schruff Milán, Epres Attila, Király Attila és Debreczeny Csaba szereplésével látható.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad