Life FIRSTCLASS 2023. 07. 25.

Meglepő tárgyból vásárolunk használtan egyre többet

Egyre jobbak a telefonjaink fotói, a digitális fényképezőgépek piaca folyamatosan szűkül, ezzel párhuzamosan viszont egyre erősödik a hagyományos analóg fényképezők forgalma.

Egyedisége miatt a filmes fotózás reneszánszát éli, így nemcsak az instant papírképes élményt nyújtó Instax/Polaroid gépeket keresik a felhasználók, hanem az NDK- vagy szovjet gyártmányú filmes gépek is népszerűek. A Vatera tanácsai szerint egyedül a negatívfilmből érdemes új termékre költeni, a jó minőséghez ugyanis elengedhetetlen a friss állapotú nyersanyag.

Az online piactéren évente tízmilliós nagyságrendben cserélnek gazdát a használt fényképezők, a legnagyobb forgalmat a Praktica, Canon és Zenit márkák generálják.

A legjobb áron általában az egykori KGST-országokban gyártott, például a szovjet Zenit, vagy az NDK-ban készült Praktica gépeket lehet megvenni a Vaterán, már tízezer forint körüli összegért elérhetők működőképes darabok. A fent említett retró márkákhoz kreatív eszközök tárháza hozzáférhető nagyon olcsón, már néhány ezer forintért lehet találni nagy látószögű, tele- és egyéb objektíveket és szűrőket hozzájuk.

A magyar Pajtás gépekből is szinte mindig van eladó példány a piactéren, de ez drágább, 120 milliméteres rollfilmet használ, amit nem lehet sok helyen előhívatni. Más, különlegesebb és professzionálisabb gyártmányok például Yashica, Mamiya, Hasselblad fényképezőgépek ugyanezzel a középformátumú filmmel már kiemelkedő minőséget tudnak produkálni.

Egy kezdő analóg fotós számára a legegyszerűbb kezelhetőséget és a legolcsóbb nyersanyagot a 35 milliméteres negatív filmtekercset használó gépek nyújtják, amelyek 24 és 36 képkockás változatban kaphatók. Kezdő fotósként ISO 200-400-as érzékenységű színes vagy fekete-fehér negatívfilmmel érdemes próbálkozni, ezek optimálisan használhatók kültéren, ha nincs túlságosan sötét.

Az ilyen formátumú képeket lehet a legtöbb helyen előhívatni és papírképet nagyíttatni belőlük. Alternatívaként szóba jöhet a negatívfilm helyett a diapozitív film is: ennek előnye, hogy dianézővel vagy diavetítővel szuper minőségben meg lehet nézni a felvételeket anélkül, hogy papírnyomatot készíttetnénk belőlük.

Kép(ek) forrása: Getty Images