Life Fehér Patrik 2023. 07. 26.

Nevetni fogsz, ha meglátod a finnek nemzeti sportját

A gyerekjátékból szórakoztatóan kinéző, de nagyon is komoly országos versenyt csináltak Finnországban, mely egyre több helyen terjed a világban.

Gyerekkorunkban valószínűleg mindannyian találkoztunk a vesszőparipával: ha nem nekünk, akkor a szomszéd gyereknek, vagy az óvodában valakinek tuti volt ilyen játéka. A legtöbben ezt le is teszik még óvodás korban, azonban Finnországban más a helyzet.

Fotó: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

Fotó: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

Ott konkrétan egy sportág, a játék angol nevéből eredő hobby horsing épül erre, melynek lényege, hogy egy olyan akadálypályán kell átmenni a lábak közé vett játékszerrel, mint amilyeneket a díjugratóversenyeken is látni. A viccesnek és egyben bizarrnak is tűnő sportra egyébként először egy 2017-es dokumentumfilm hívta fel a figyelmet, azóta pedig szép lassan híre megy a különlegességnek a világban.

Fotó: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

Fotó: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

A finnek tényleg nem veszik félvállról ezt a sportot, évente tartanak belőle országos bajnokságot, ahová a regionális versenyekről lehet kvalifikálni. Több kategóriában ment idén júniusban a verseny 2023-as kiadása, volt olyan is, ahol csak szépen kellett járni vagy ügetni a paripával. A sport főként a 12-18 év közötti lányok körében népszerű, sokan első számú mozgásformaként tekintenek a hobby horsingra.

A sporttal kapcsolatban egyébként az igazi lovasok is megszólaltak. Korábban a finn lovasszövetség főtitkára pozitívan nyilatkozott a terjedő trendről, kiemelve, hogy így azok is közelebb kerülnek a lovas világhoz, akik nem jutnak istállók vagy lovasiskolák közelébe.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images