Life Fehér Patrik 2023. 07. 27.

Föld-szerű bolygót találtak, alkalmas lehet az emberi életre

Viszonylag közel van a Földhöz az a bolygó, melyen az első vizsgálatok alapján a legtöbb dolog adott ahhoz, hogy akár emberek is éljenek ott.

A végtelen világűrben számos dolgot lehet vizsgálni és kutatni, az egyik örök slágertéma ezek közül pedig az olyan bolygók, égitestek megtalálása, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy akár emberek is éljenek ott. Alapvetően évről évre nő a realitása annak, hogy az emberiség egy kisebb csoportja akár huzamosabb ideig egy másik bolygón éljen, azonban összességében még mindig messze vagyunk ettől.

Az azért biztató, hogy olyan bolygókat találnak a szakemberek, melyeken számos feltétel adott az ottani élethez, ráadásul nincsenek is túlságosan messze. Ezek közé tartozik a Wolf 1069 b nevű égitest is, mely a Wolf 1069 nevű vörös törpecsillag körül kering. Az első jelek szerint felszínén folyékony formában található víz, azaz nincs se túl meleg ahhoz, hogy felforrjon és elpárologjon, se túl hideg ahhoz, hogy megfagyjon, talán még nekünk, embereknek is alkalmas lehet a felszíni klíma. Pont jó pályán mozog tehát a bolygó, mivel azonban az a csillag jóval kisebb és gyengébb a napnál, közelebb is van a naphoz az égitest, mint mi a mi Napunkhoz: ott egy év mindössze 15 napig tart.

Egy vörös törpecsillag sokkal kevésbé sugárzik, mint pl. a mi Napunk

Egy vörös törpecsillag sokkal kevésbé sugárzik, mint pl. a mi Napunk

A többi emberi életfeltétel jelenlétéről nincs információ, azaz egyelőre még nem kell tervezni a költözést, főleg azért sem, mert a bolygó 31 fényévnyire van tőlünk: ez azt jelenti, hogy ha az univerzum leggyorsabb sebességét elérnénk, akkor is 31 évbe kerülne, mire odaérnénk. Azt pedig természetesen mondani sem kell, hogy nincs ember alkotta tárgy, ami képes másodpercenként 300 ezer kilométer megtételére.

A Wolf 1069 b ezzel együtt is a hatodik legközelebbi bolygó a Földhöz, ahol biztató jeleket találtak eddig az űrkutatók. Ha pusztán a jelentősebb mennyiségű vízre helyezzük a fókuszt, akkor a Jupiter körül keringő Europa nevű hold lehetne alkalmas az életre. Egy gond van vele: elképesztően messze van a naptól, emiatt nagyon hideg is az égitest, így a víz is leginkább fagyott állapotban található meg rajta.

Forrás: Unilad
Kép(ek) forrása: Getty Images