Life Kovács Miklós 2023. 07. 27.

Meglepő, mit szívnak a sztárok az amerikai filmekben

Egyre kevesebb filmben láthatunk dohányzó szereplőket, de a történelmi filmeknél elengedhetetlen elem a hitelesség kedvéért. Ilyen esetben sem a klasszikus dohánnyal töltött cigaretta kerül a színészek szájába.

A filmkészítés nem véletlenül kerül dollármilliókba Hollywood álomgyáraiban. Az illúzió tökéletes megteremtése nehéz feladat, minden egyes jelenet, amely megjelenik a vásznon, többszöri ismétlést és különböző szögekből történő rögzítést igényel, a színészeknek pedig minden egyes alkalommal hozniuk kell a karaktert.

A kihívást nehezíti, ha enni, inni, esetleg cigarettázni kell a felvétel közben. Nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek harmincadik alkalommal betömni egy hamburger végét, felhajtani egy korty töményet, vagy éppen elszívni két doboz talpas cigarettát.

Erre jó példa a nyári szezon egyik legnagyobb mozis élménye, az Oppenheimer, amelyben a főszereplők gyakorlatilag folyamatosan dohányoznak, ahogy azt az átlagemberek is tették az 1940-es években. 

Dohány helyett rózsalevél

A felmerülő egészségügyi problémákat kellékcigarettával iktatják ki a filmkészítők. A papírba nem kerül dohány, sem egyéb bódító, függőséget okozó anyag. Helyette gyógynövények, rózsaszirmok, tealevelek egyvelege van a papírhüvelyben. Ezek a keverékek látványra ugyanazt hozzák a vásznon, mint az eredeti cigaretta, de kevésbé egészségromboló hatással. 

Az Oppenheimer sztárja, Cillian Murphy egy interjúban elárulta, hogy következő szerepeiben nem akar cigarettázó karaktert alakítani. Ez érthető, hiszen előző nagy szerepében, a Peaky Blinders sorozatban Tommy Shelbyt alakította, aki szintén láncdohányos volt.

Annyit cigarettázott a szerep kedvéért, ami még gyógynövényes füstöt pöfékelve is sok volt.

“Túl sok kamucigit szívtam a Peaky és az Oppenheimer miatt. A következő karakterem nem fog dohányozni, ez nem tesz jót az egészségnek, még a gyógynövényes cigarettákon is van már egészségügyi figyelmeztetés.”

A The Independentnek adott 2016-os interjújában azt nyilatkozta, hogy nagyjából 3000 szál kellékcigarettát szívott el a Peaky Blinders forgatásán.

 

Kép(ek) forrása: Universal Studios