Life Fehér Patrik 2023. 07. 27.

Megdöbbentő méretű és 280 km/órás szelet bír a rekorder szélturbina

Az óriás mindössze két fordulattal annyi áramot termel, amennyivel a legtöbb villanyautó feltölthető.

Valószínűleg elakadna a szavunk, ha élőben meglátnánk a világ legnagyobb szélturbináját. A nemrég Kínában üzembe helyezett 16 megawattos monstrum egy 152 méter magas, 385 tonnás tartóoszlopból áll, melynek tetején a generátorhoz három, egyenként 123 méter hosszú, 54 tonnás lapát kapcsolódik. A rotorszerkezet átmérője a generátor forgó részével együtt 260 méter.

Üzembe helyezték a világ legnagyobb szélturbináját

Brutális, a távolból alig elképzelhető számok ezek, melyekhez szintén megsüvegelendő teljesítmény tartozik. A már üzembe is helyezett szerkezet a várakozások szerint 36 ezer háztartást lát majd el tiszta energiával, egy teljes fordulattal pedig 34,2 kWh energiát küld a kínai elektromos hálózatba. Két fordulat tehát elég neki ahhoz, hogy kitermeljen annyi áramot, amennyi egy átlagos elektromos autó feltöltéséhez szükséges.

A lapátok nagyjából hét focipályányi területű levegőben köröznek működés közben, a Tajvani-szorosban pedig erre bőven lesz lehetőségük, ugyanis a Kelet- és a Dél-kínai-tenger között fekvő területen évi 200 napon át meghaladja a szélsebesség az 50 km/órát. A szél persze nem mindig ilyen erősségű: a szerkezetnek bírnia kell a tájfunokat is, amikor akár 280 km/órás lökések is érhetik a turbinát.

Üzembe helyezték a világ legnagyobb szélturbináját

Kína egyébként élen jár a tengerre helyezett szélturbinák tekintetében, ők építik napjainkban a legnagyobb ilyen energiatermelő egységeket. Valószínű amúgy, hogy ez a 16 MW-os példány nem sokáig lesz rekorder, ugyanis a tervek szerint épülőben-készülőben van már egy 18, illetve egy 20 MW-os példány is. A teljesítményt egyébként viszonylag könnyű emelni, “csupán” a lapátok hosszát kell növelni, de ez egyben óriási mérnöki kihívást jelent, hiszen stabilnak is kell maradnia a szerkezetnek.

Forrás: China Three Gorges Corporation
Kép(ek) forrása: Lyu Ming/China News Service/VCG via Getty Images