Life Fehér Patrik 2023. 07. 29.

Sosem voltak még ilyen szórakoztatóak az égi jelenségek

Elképesztő az érdeklődés egy olyan új kütyü iránt, melynek segítségével kis túlzással minden laikus csillagásszá válhat egy szempillantás alatt.

Az éjszakai égbolt néhány objektumát komolyabb csillagászati tudás nélkül is felismerhetjük – és most nem csak a Holdra, vagy éppen a Sarkcsillagra gondolunk. A Göncölszekeret, vagy Nagy Medve csillagképet még könnyen megtaláljuk, de annyi más érdekes látnivaló is akad az égen, melyről nem is feltétlenül tudjuk, micsodák.

Az embereknek van igénye arra, hogy megismerjék az éjszakai égboltot és gyönyörködjenek benne, azonban a legtöbbek kertjében nincs obszervatórium, és a teleszkóp sem mondható minden háztartásban megtalálható eszköznek. Ez azonban változhat, ugyanis a Vaonis nevű vállalkozás előrukkolt egy okos teleszkóp ötletével, mely bombasikernek mondható már a hivatalos megjelenés előtt.

A Hestia gyakorlatilag egy hat lencsés teleszkóp, melynek megfelelő pontjára rá kell helyezni az okostelefonunkat. Az előre letöltött alkalmazást el kell indítani, mely gyakorlatilag megnyitja a mobil kameráját, ötszörösére erősíti a kép élességét és 25-szörösére a nagyítását a külső lencséknek köszönhetően, a képernyőn megjelenő csillagok mellé pedig érdekes információk társaságában kiírja, mit is látunk.

Pillanatok alatt elérhetővé válik így a tudás bárki számára, melyet csak csillagvizsgálók nyílt napjain kaphatna meg az ember, erre pedig ugrottak az emberek is. Alig néhány nap alatt közösségi finanszírozásból a projekt 10 ezer dolláros (3,5 millió forintos) célja helyett több mint 1,17 millió dollár (408 millió forint) össze, az előre meghirdetett termékek nagy részét pedig már el is kapkodták.

A megrendeléseket a tervek szerint még idén teljesíti a Vaonis, épp időben. 2024 ugyanis sűrű év lesz csillagászati szempontból, élen egy napfogyatkozással április 8-án, melyet az Egyesült Államok számtalan pontjáról jól lehet majd látni.

Kép(ek) forrása: Getty Images