Life Erdős Norbert 2023. 07. 31.

Ittál már tequilába áztatott whiskey-t?

Mexikói csavart ad klasszikus tennessee-i whiskey-jéhez a Jack Daniel's, mindezt elérhető áron, bár kisebb kiszerelésben.

A limitált kiadású Distillery Series Selection #11 egy klasszikus Jack, amelyet minimum négy évig amerikaifehértölgy-hordóban érleltek, majd egy évig és hét hónapig anejo-tequila érlelésére használt hordókban érte el az ital végleges aromáját és színét.

“A világ egyik legnépszerűbb lepárlóüzemeként szerencsések vagyunk, hogy lehetőségünk van kísérletezni a whiskey-készítési folyamat minden egyes részével, erről szól a Distillery Series sorozatunk. A tequiláshordóban készült whiskey feszegeti a határait annak, amit az emberek egy tennessee-i whiskey-től elvárhatnak, mégis rendelkezik a megszokott jellemzőkkel.”

– mondta Chris Fletcher, a Jack Daniel’s lepárlószakembere.

Ittál már tequilába áztatott whiskyt?

A különleges hordóknak köszönhetően ennek a szeszesitalnak az ízvilágát az agávé és a tölgy adja. Ízében az édes citrusosság, illatában az enyhe tölgy dominál, valamint barna cukor és szárított fűszerek ízével lesz teljes az élmény.

Tudod, miért nem söröspohárból isszuk a whiskyt?

A 3,75 decis palackok kisebbek a szokásos 7,5 deciseknél és csak korlátozott mennyiségben kaphatók. Sajnos egyelőre csak a Jack Daniel’s lynchburgi lepárlóüzemében és néhány tennessee-i (USA) szaküzletben vásárolhatók meg 42 dollár ellenében (14 ezer forint), ami egy ilyen különlegességhez mérten egész baráti ár.

Jack Daniel’s-gyorstalpaló

A Jack Daniel’s amerikai whiskey- és likőrmárka, ami elsősorban tennessee-i whiskey-jéről híres. A Tennessee államban lévő, lynchburgi központú céget 1875-ben alapították, 1956 óta a Brown-Forman cégcsoport tulajdonában van. Skót-ír származású alapítója, Jasper Newton „Jack” Daniel. Habár a Jack Daniel’s Tennessee whiskey-k mindenben megfelelnek a straight bourbon whisky szabályozásának, a márka tulajdonosai a kezdetektől fogva mellőzték ezt a megnevezést, és kitartottak amellett, hogy a Tennessee whiskey a juharfaszenes szűrés miatt a bourböntől eltérő fajta.

Mivel Jack Daniel sohasem házasodott meg és gyermekei sem születtek, kedvenc unokaöccsét, Lem Motlow-t vette szárnyai alá. Lemnek jó érzéke volt a számokhoz, és hamarosan ő vezette a lepárlóüzem teljes könyvelését. 1907-ben, hanyatló egészsége miatt Jack Daniel átadta a céget unokaöccsének. Az alapító 1911-ben halt meg vérmérgezésben.

* a nyitókép illusztráció

Forrás: Maxim
Kép(ek) forrása: Getty Images, Jack Daniel's