Life Fehér Patrik 2023. 08. 02.

Jön az okoscigi, ami megvéd az önpusztítástól

Olyan elektromos cigarettát szeretne engedélyeztetni az Egyesült Államokban egy gyártó, mely bizonyos életkor alatt nemes egyszerűséggel letiltaná a felhasználókat.

A hagyományos cigaretta fogyasztása ugyan egyre inkább visszaszorul napjainkban, azonban a különböző alternatív megoldások népszerűsége folyamatosan nő. A prímet a vape-ek, a különféle e-cigik viszik, melyeknél a füst helyett gőzt szív be az ember, ám ebben is vannak az egészségre káros vegyi anyagok.

Ahogy a hagyományos dohánytermékeknél, úgy itt is elkerülhetetlen, hogy fiatalok kezébe kerüljön az e-cigi. A jövőben azonban már nem biztos, hogy a fiatalkorúak használni is tudják ezeket, annak ellenére, hogy már kezükben van az adott eszköz. Az egyik e-cigiket gyártó cég, a Juul éppen azon munkálkodik az Egyesült Államokban, hogy engedélyezzék olyan vape-ek árusítását, melyek ellenőrizni tudják a felhasználók életkorát, adott esetben pedig le is tiltsák az eszköz működését.

Juul e-cigi (Kép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)

Juul e-cigi (Kép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)

Mindennek megvalósítása nem is hangzik bonyolultan: a vape-et csak össze kellene kapcsolni egy telefonos alkalmazással, melyen keresztül a felhasználóknak meg kell erősíteniük az életkorukat. Ez történhet a személyi igazolványuk befotózásával, de akár egy sima szelfivel is a Juul elképzelése szerint, melyet követően a különböző adatbázisokból nyert infók alapján a képhez életkort is társítanának. Amennyiben az illető elmúlt 21 (ez az e-cigi-vásárlás alsó korhatára az Államokban), a vape működésre készen áll.

Ez jól hangzik egyébként, az USA aligha bánja, ha egy gyártó magától bevezet ilyen önkorlátozó intézkedéseket. Egyedül az adatkezelésnél merülhetnek fel kérdések, de erre simán találhatnak megoldást a felek.

A Juul önkorlátozása egyébként nem előzmény nélküli. Kicsit talán jobb fényben is tüntetnék fel magukat azok után, hogy kiderült, korábban nyíltan a középiskolásokat célozták meg reklámjaikkal, emellett nem tájékoztatták megfelelően az embereket arról, hogy milyen kockázatokkal járhat az e-cigizés. Mindezek miatt közel 1,5 milliárd dollárt fizettek ki kártérítésként, illetve büntetésként.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: John Keeble/Getty Images