Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény, mely a balatonalmádi Terasz Bisztróban készül. A Balatoni Kör kilencedik alkalommal hirdette meg az Év Strandétele versenyét.
A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.
Az év felfedezettjének a pofás pil-pil-lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).
A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zellerraviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.
Az idén először meghirdetett “jóárasított” kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikás töltelékkel tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.
Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket – ismertették a szervezők.