Life Fehér Patrik 2023. 08. 04.

Pálinkákkal vetekszik a világ legerősebb söre

Nem biztos, hogy ezzel szívesen leülnénk meccset nézni, bőven elég lenne belőle egy felesnyi is.

2008 óta minden év augusztus első péntekén tartják a nemzetközi sörnapot. Az ünnepet egy amerikai kiskocsma indította, és hamar világhírű lett, napjainkban több mint száz országban ünneplik már.

A nap egyik hivatalos ajánlása, hogy bátran kóstoljunk meg ezen a napon más söröket is. Bizonyos esetekben a kóstolást szó szerint is érthetjük, ugyanis nem tudunk olyan embert elképzelni, aki egy korsónyit, vagy akár csak egy pohárnyit is lehúzna egy ültő helyében a világ legerősebb söréből.

Ez az ital jelenleg a Snake Venom Ale (kígyóméreg-ale), melyet a skót Brewmeister nevű főzde készít. A 2012-es alapítású kisüzem ezen söre

67,5 százalékos alkoholtartalmával a világ legerősebbje,

de a második helyezett, a szintén a Brewmeister által főzött Armageddon sem marad el tőle messze 65 százalékával.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bira Tadım (@biratadim) által megosztott bejegyzés

A brutális italhoz külön ajánlást is megfogalmaz készítője, miszerint 3,5 centnél nem érdemes belőle egyszerre többet fogyasztani. Magas alkoholtartalmát – a többi nagyon erős sörrel együtt – úgy nyeri el, hogy az erjedés során számtalanszor lefagyasztják az elegyet, a jégkristályokat pedig eltávolítják belőle. Így kivonják belőle a vizet, tehát koncentrálódik az alkohol, valamint maga a söríz.

Utóbbiért egyébként a füstölt maláta, illetve a kétféle élesztő felel: a hagyományos sörélesztő mellett pezsgőhöz használt variáns is kerül a receptbe. Maga a sör egyébként nem szénsavas, az eredmény ugyanis olyan tömény, hogy megköti a szén-dioxid-buborékokat.

A sört 0,33 literes palackokban árulják, egyes webshopokban pedig akár 20 ezer forintért is hozzájuthat az ember.

Kép(ek) forrása: Getty Images