Life Kovács Miklós 2023. 08. 07.

Jó évük van a milliárdosoknak, ennyit kerestek idén

Idén eddig szárnyaltak a tőzsdék, így a világ leggazdagabb embereinek vagyona jelentősen nőtt, a hat legvagyonosabb ember összvagyona eléri az egybillió dollárt.

Au Insider számításai szerint, a Bloomberg Billionaires Index alapján kifejezetten jó éve volt eddig a világ gazdaságát uraló legtehetősebb cégtulajdonosknak.

Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Ellison és Warren Buffett vagyona összesen 969 milliárd dollárt tett ki a hétfői piacnyitás előtt. Szédítő összeg, ezt még dollárban is nehéz értelmezni, forintban pedig végképp felfoghatatlan összegről van szó:

342 686 850 000 000 forint jelenleg cégeik piaci értéke. Kicsit kerekítve 342 687 milliárd forintról beszélünk.

Magyarország teljes költségvetési kiadásai a 2023-as (még a 2022-es tervek szerint) évre 33 ezer 426 milliárd forint volt, tehát az egész ország tokkal-vonóval, láblógatva, hátra dőlve héderezhetne tíz évig a világ leggazdagabb hat emberének összvagyonából. 

A hat emberből álló csoportot a tőzsde pozitív teljesítménye emelte magasra, a technológia cégek jövőjét fényesnek látják a pénzügyi szakemberek, ezért  Tesla és az Amazon 135%-os, illetve 63%-os növekedést ért el.

Elon Musk vezeti a listát

Elon Musk továbbra is az élen áll, a Tesla, a SpaceX és más vállalatokban lévő részesedései összesen 232 milliárd dollárt érnek. A Tesla legutóbbi eredményei előtt július közepén rövid időre összejött neki a 250 milliárd dollár, de vagyona azóta zsugorodott.

Jeff Bezos gazdagodott a legkomolyabb mértékben a közelmúltban, az Amazon kellemes profitot termelt eddig, így személyes vagyona pénteken több mint 11 milliárd dollárral nőtt, így az idei teljes vagyonnövekedése meghaladta az 57 milliárd dollárt.

Hozzá kell tenni, hogy az ilyen dollárban kifejezett vagyon a tőzsdei jegyzett értéket jelöli, ami főleg viharos gazdasági időkben óriási kilengéseket mutathat. Személyes vagyonuk szorosan kötődik a cégek tőzsdei teljesítményéhez. Például amikor a Tesla részvényei 2021 novemberében történelmi csúcsra emelkedtek, Musk nettó vagyonát 340 milliárd dollárra becsülték, de mindössze nyolc hónappal később 125 milliárd dollárra esett vissza, amivel Elon Musk Guinness-rekordot ért el, ő volt a világon az első ember, aki ennyi vagyont bukott egy év alatt.

Forrás: Insider
Kép(ek) forrása: Chesnot/Getty Images