Life Fehér Patrik 2023. 08. 11.

Turistákkal is eljutott az űrbe a rakétás repülő

Sikeresen teljesítette első útját űrturistákkal a fedélzetén a VSS Unity, a Virgin Galactic űrrepülője. Ez még csak a kezdet, több száz jelentkező lenne a cég segítségével asztronauta.

Csütörtökön az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtéren helyi idő szerint 9 óra körül indult el a Galactic 02 történelmi küldetés, melynek keretein belül a három fős személyzet mellett három civil is az űrbe repült a VSS Unity fedélzetén. A Virgin Galactic hosszú idő után végre meg tudta valósítani célkitűzését,

ezzel hivatalosan is beléptek az űrturizmus piacára.

Turistákkal is eljutott az űrbe a rakétás repülő

A gépet egy másik hordozórepülő, a VMS Eve vitte fel 13,5 kilométeres magasságba, majd “leejtette” a Unity-t, mely onnantól rakétahajtással folytatta útját. A tolóerő megérkezésekor az utasok 3G-s erőhatást is tapasztalhattak, de ez a kellemetlenség valószínűleg nem érintette annyira rosszul őket, hiszen az út csúcspontja a 88,51 km-es magasság elérése volt.

Turistákkal is eljutott az űrbe a rakétás repülő

A három fős kísérőszemélyzet mellett egy Antigua és Barbuda-i anya-lánya páros, a személyi edzőként dolgozó Keisha Schahaff és lánya, a 18 éves Anastasia Mayers, illetve az 1972-es müncheni olimpián brit színekben szlalomkajakosként induló, ma Parkinson-kórban szenvedő Jon Goodwin utazott. Hogy ezzel ők hivatalosan is űrhajósok lettek-e, az nézőpont kérdése.

Turistákkal is eljutott az űrbe a rakétás repülő

Az űr határát a NASA és az amerikai légierő is 80 kilométeres magasságra teszi, ám az álláspontok nem egységesek, ugyanis vannak, aki az űr határának a 100 kilométer magasságban kijelölt Kármán-vonalat tekintik.

Turistákkal is eljutott az űrbe a rakétás repülő

Akár űrhajóst csinál az emberből a Virgin Galactic, akár nem (mi az igenre hajlunk), az üzlet beindulni látszik: a járatok augusztustól “menetrend szerintivé” válhatnak. Lesz kit kiszolgálni, a cég szerint ugyanis kb. 800-an várják a sorukat, hogy ők is megcsodálhassák az űr határáról a Földet, valamint megtapasztalják a súlytalanság érzését nagyjából hat percen át – fejenként 250-450 ezer dollárért (87-157 millió forintért).

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Virgin Galactic