Life Fehér Patrik 2023. 08. 12.

Napijeggyel a Szigeten? Így használhatod ki a legjobban!

Mit kapunk egy Sziget napijegyért? Biztos, hogy többet, mint egy nagykoncertet, ám sokak fejében még ez a kép él. Komoly kultúr- és bulitúrát járhatunk be egy koncertjegy áráért a legnagyobb hazai fesztiválon, mutatjuk, hogy csináld!

Idén 30 éves a Sziget, melyet a legtöbben ugyan a nagyszabású koncertekkel kötnek össze, és pusztán zenei fesztiválként tekintenek rá, esti koncertekkel. A változatos zenei felhozatal miatt sokan vannak, akik csak napijegyet váltanak, és bemennek este játszó kedvencüket meghallgatni. Egy napijegy azonban jóval több lehetőséget is kínál egy másfél órás bulizásnál.

A Sziget már a kezdetek óta több, mint egy zenei fesztivál. Ezt számok is bizonyítják: 1993-ban a 200 koncert mellett 80 film és 40 színházi előadás is várta a látogatókat, igazi összművészeti összejövetel volt a Diáksziget, és ma sincs ez sokkal másképp: a koncertek java része délutántól hajnalig tart, de számos program vár már délelőtt tíz órától az emberekre.

Napijeggyel a Szigeten? Így használhatod ki a legjobban!

Ha teljes képet akarunk a Szigetről, a nap már ekkor elkezdődhet, több helyen is különféle jógaprogramok indulnak ilyenkor. Más kultúrákkal ismerkedhet meg ilyen eseményeken az ember, ezt a fajta kalandozást pedig könnyedén folytathatja is az induló képzőművészeti, tánc- vagy zenei workshopokon.

A nap első koncertjei 12:30-kor kezdődnek, a kora délutáni, kisebb színpados fellépéseken meglepően jó előadókkal találkozhat az ember. Itt elbulizhat az ember gyakorlatilag egész nap, de a többi zenei helyszín is beindul azért: a nagyszínpadon is már délután négykor kezdődik a program.

Az idei Sziget egyik legkisebb koncerthelyszíne, a Light Stage

Az idei Sziget egyik legkisebb koncerthelyszíne, a Light Stage, ahol már fél 1-től zenélnek

Személyes kedvenc helyszínem egyébként a cirkusz, ahol nem holmi bohócos gyerekműsorokat láthatnak az emberek, hanem valóban lebilincselő, mondanivalóval bíró előadásokat, miközben megmaradnak a látványos akrobatikus showelemek is. Láthatunk ezen kívül még színházi előadásokat is, de filmet is vetítenek a Magic Mirrorban minden nap, sőt, nemzetközi stand-up előadók is szórakoztatják a közönséget.

A Cirque de Sziget egyik előadása

A Cirque de Sziget egyik előadása

Különböző helyszíneken beszélgetéseket is meghallgathatnak a fiatalok az őket érdeklő és érintő témákról, legyen az akár a migráció, a környezetvédelem vagy a mesterséges intelligencia kérdése. Emellett számos standba belefuthatnak a látogatók, hol komolyabb, hol kevésbé komolyabb tartalommal: a Fővárosi Állat- és Növénykertnél különleges rovarok jelentik a látnivalót, a rendőrségnél a karaoke mellett ki lehet próbálni, milyen egy kb. 20 km/órás frontális autóbaleset résztvevőjének lenni. Külön “falut” kaptak a fogyatékossággal élő emberek helyzetére felhívó szervezetek, itt a kerekesszékesek, a vakok és gyengénlátók, vagy akár a figyelemzavaros emberek mindennapjait is megtapasztalhatjuk.

Mindezek mellett ott vannak még az állandó fesztiválkellékek, mint a a rodeóbika, illetve a nagyon hasonlóan működő szörfgép, de katapulttal is felrepülhetünk a magasba, bungee jumping-gal a mélybe vethetjük magunkat, de egy daru körbe is forgathat bennünket egy szárnyat imitáló szerkezetbe kötözve, így madárként nézhetjük fentről a fesztivál területét.

Kilátogattak páran a Fővárosi Állat- és Növénykertből is

Kilátogattak páran a Fővárosi Állat- és Növénykertből is

Tényleg annyi program van a nagyszínpad nyitása előtt is, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Ugyanez a helyzet a 11-es zárást követően is: gyakorlatilag csak a nagyszínpad hallgat el, minden más kisebb helyszínen hajnalig megy a buli, ahol azért mindenki bőven találhat kedvére valót. Aki pedig az éjszaka folyamán megpihenne kicsit, annak érdemes ellátogatni a színház helyszínére, ahol minden este két látványos fényinstallációban lehet gyönyörködni.

Ha úgy nézzük, egy Sziget-nap több élményt kínál egy arénakoncertnél, olykor akár olcsóbban is. Ezt láthattuk is mostanság: rengeteg nagy sztár megfordult az elmúlt hónapokban Budapesten, kis túlzással alig volt üresjárat a Puskás Arénában. Egy-egy koncertre állóhelyenként 30-40 ezer forintot is elkértek, legyen szó akár a Rammsteinről, de a Depeche Mode-jegyekért is komolyabb összegeket kértek. „A Sziget napijegy árait úgy kalkuláljuk, hogy ne legyen magasabb egy budapesti arénás koncert áránál” – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. Megnézve, ez így volt idén is: aki az első körben vásárolt, még 30 ezer forint alatt vehetett jegyet, de még a fesztivál idején is 40 ezer körül alakulnak az árak.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Sziget