Life Kovács Miklós 2023. 08. 17.

Súlyos következménye lehet a szemdörzsölésnek

A viszkető szem általában ártalmatlan szemszárazságból adódik, de ha figyelmen kívül hagyjuk és dörzsöléssel enyhítjük a helyzetet, akkor növeljük a komolyabb betegségek megjelenésének kockázatát.

Mindannyian megdörzsöljük a szemünket, ha fáradtak vagyunk, viszketést érzünk, belement a por, vagy csak megszokásból, felkelés után.  Ártalmatlannak tűnhet, de a szemünk dörzsölése fertőzésveszélyt jelent, tönkreteheti a szaruhártyánkat és még komolyabb problémákat is okozhat. 

Aki rabja ennek a szokásnak, az jó, ha tudja mi állhat a háttérben, illetve mik lehetnek a következmények.

Az alábbiakban számos olyan tényezőt szedtünk össze, amelyeknek köze lehet a szemdörzsöléshez, ha hasonlót észlelünk, legjobb, ha szakemberhez fordulunk!

Kötőhártya-gyulladás

A dörzsöléssel sérülhet a szem, könnyebben bejutnak a kórokozók, amelyeket a kezünkről juttatunk a szemünkhöz. A viszkető szem, és így a szemdörzsölés gyakran kötőhártya-gyulladásra vezethető vissza. Előfordul minden korcsoportban, újszülöttektől az aggastyánokig, ha fertőzéses eredetű, akkor általában vírusok vagy baktériumok okozzák.

Néha allergia és irritáló anyagok, például a füst is kiválthatják. A kötőhártya-gyulladás jelei közé tartozik a bőrpír, a szem sűrű váladékozása, viszketés és égő érzés. Ha kötőhártya-gyulladás esetén dörzsöljük a szemünket, akkor ezzel könnyen átterjeszthetjük a fertőzést az egészséges szemünkre, valamint akár családtagjainkra is. A kötőhártyagyulladás diagnózisa a tünetek és a panaszok alapján általában könnyen felállítható, a megoldás itt is az orvosi rendelés igénybe vétele.

Keratoconus

Egy szemész, Daniel Gatinel MRI felvételt készített arról, mi történik, ha egy egészséges ember a szemét dörzsöli – írja a Futurism tudományos portál. Ezen jól látszik, milyen nyomást fejtünk ki ilyenkor a szemünkre. 

Ha a kontaktlencse hordása ilyen erős, rendszeres dörzsöléssel párosul, az a keratoconus kialakulásának esélyét is növeli. 

A keratoconus lassan előrehaladó szembetegség, amely a szaruhártya elvékonyodásával, kúpszerű előreboltosulásával jár. A betegség során a szaruhártya megszokott félgömb alakja szabálytalanná válik. A keratoconus lényegesen torzíthatja a látást, gyakori a kettőslátás, fénycsíkok észlelése, valamint a fényérzékenység.

Szemhélyszéli gyulladás

A blepharitis gyakori megbetegedés, mely a szemhéjszélek gyulladásával jár. A betegség leggyakoribb kiváltói a bőrünk felszínén természetesen jelen lévő baktériumok, illetve azok túlszaporodása. Tünetei a szúró, égő, viszkető érzés mely esetenként idegentest érzésével járhat: „Mintha lenne valami a szememben”. Gyakran társul fényérzékenységgel, fokozott könnyezéssel, azonban meglepő módon szemszárazság is kíséri. 

Emiatt is dörzsölhetjük a szemünket, és ez is olyan állapot, amit nem szabad elhanyagolni, a Semmelweis Szemészeti Klinika írása szerint a betegség formái  “az enyhe megjelenéstől a súlyos, életminőséget is rontó állapotig változhatnak.” 

Tovább ronthat a helyzeten, ha már baj van

Dr. Charles McMonnies, az új-dél-walesi egyetem optometriai és látástudományi iskolájának professzora szerint súlyos szembetegség, például zöld hályog mellett dörzsölni a szemet különösen ellenjavallt. Aki így tesz, az nagy eséllyel csak súlyosbítja a betegséget. A szem dörzsölése megzavarhatja a vér visszaáramlását, így idegkárosodáshoz, a betegség súlyosbodásához vezethet. 

A zöld hályog okozta látásvesztés folyamata lassú, viszont sok esetben visszafordíthatatlan. 40 év fölött különösen érdemes odafigyelni rá, hiszen a kor előrehaladtával nagyobb az esély a kialakulására.

Bármi is okozza a viszkető szem jelenségét, jobb még tünetek nélkül utánajárni az okoknak, lehet, hogy csak könnyen orvosolható szemszárazságról, allergiáról van szó, ami még a rendelőkbe tett látogatások előtt is visszaszorítható némi odafigyeléssel.

Forrás: CNET
Kép(ek) forrása: Getty Images