Life Fehér Patrik 2023. 08. 21.

Úgy alhatsz ebben a kávézóban, mint a lovak

Kétféle felfrissülési lehetőséget is kínál egy japán kávézó: italaik segítségével is feltöltődhet az ember, de ha akar, szundíthat is egy jót.

Nincs semmilyen módszer, mely jobban felfrissítené az embert az alvásnál: már egy rövid, napközbeni 20 perces szundi is képes feltölteni energiával, mellyel kihúzhatjuk az esti, nyugodt pihenésig. Persze vannak hatékony eszközök, mint a kávé és a benne található koffein, melyek ideig-óráig segítenek, de hatásuk elmúlásával ismét fáradtságot érzünk.

A két világ találkozik azonban egy tokiói kávézóban: a Nescafé Harakujuban ideiglenesen aludni is lehet a speciálisan erre a célra kialakított kapszulákban augusztus 22. és szeptember 17. között azok után, hogy előre lefoglaltak maguknak a vendégek a 20 perces időpontokat.

Úgy alhatsz ebben a kávézóban, mint a lovak

A kezdeményezés célja, hogy még komfortosabbá tegyék a kávézói élményt: aki nemcsak felhörpinti a feketét, hanem beül egy ilyen helyre, valamilyen szempontból megnyugvást és relaxációt is keres. Ezt viszik tovább a magyarul Zsiráfszundi névre hallgató alvóhelyekkel, ahol az emberek állva alhatnak, mint a lovak, persze több ponton alátámasztva. Hasonló eszközöket korábban telepítettek japán irodákba is, ugyanis a dolgozók egy részére jellemző volt, hogy a WC-be vonultak el aludni egyet.

A kapszula elsőre kényelmetlennek tűnhet, azonban alkotói szerint kényelmes pozícióban zajlik a pihenés: akár kettes fázisú alvásig is el lehet idebent jutni, ami a REM-fázis előtti pihentető időszak.

Úgy alhatsz ebben a kávézóban, mint a lovak

A program szervezői érdekes módon azt javasolják, hogy a program keretén belül először fogyasszák el kávéjukat, és csak aztán vonuljanak el aludni. Mivel a szundiidőszak nem hosszú a maga 20 percével, a koffein éppen akkor üt be, amikor felébred az ember, így nem fog kábán kóvályogni, hanem azonnal friss lesz és készen áll a nap folytatására.

Forrás: prtimes.jp