Mi jut eszedbe először a pizzáról? Kelt tészta, paradicsomszósz, valamilyen szaftos és/vagy zsíros hús (húsok), igény szerint csípős parika, sajt, sajt, sajt és még több sajt. Szóval egy kalóriabomba.
Legalábbis a pizza azon fajtája ilyen, amely a világ legnagyobb részen elterjedt, azonban az igazi olasz pizza, mely vékony tésztával és minőségi, a “kevesebb több” elven válogatott feltétekkel készül, az akár orvosság is lehet – ezt állítja egy friss kutatás.
A Nutrients című folyóiratban összefoglalt kutatás azt vizsgálta, hogy a pizza fogyasztása segíthet-e azoknak, akik reumás ízületi gyulladással élnek, amely kellemetlen, fájdalmas és kóros duzzanatot okoz az ízületeknél.
A kutatócsoport 2018-2019-es adatokat vizsgált 365 olyan 18 és 65 év közötti olasz étrendjéről, akiknél reumatoid artritiszt, sokízületi gyulladást diagnosztizáltak.
Még azt is észrevették, hogy minél súlyosabb volt a reuma, a betegek annál jobban érezték magukat, minél több pizzát ettek.
És azt újra le kell szögezni, hogy a hagyományos olaszországi pizza sokkal egészségesebb, mint az, amely az Egyesült Államoknak köszönhetően szétspriccelt a világban. A friss mozzarella, a bazsalikom, a koktélparadicsom, az olívaolaj, a friss tenger gyümölcsei mind-mind olyan alapanyagok, melyek – nyilván mértékkel – valóban egészségesek.
Persze nem akkora meglepetés ez, hiszen jó ideje tudományosan igazolták már, hogy az ún. mediterrán étrend – melybe a hagyományos pizza is tökéletesen illik – számos egészségügyi előnyt jelent.
Például egy tökéletes nápolyi pizza: