Life Erdős Norbert 2023. 08. 25.

Egy betegség, amire gyógyír a pizza

Egy kutatásból kiderült, hogy a világ legnépszerűbb étele nem csak boldogsághormont szabadít fel evés közben, de az igazi olasz pizza egy konkrét betegségre is jó hatással van.

Mi jut eszedbe először a pizzáról? Kelt tészta, paradicsomszósz, valamilyen szaftos és/vagy zsíros hús (húsok), igény szerint csípős parika, sajt, sajt, sajt és még több sajt. Szóval egy kalóriabomba.

Legalábbis a pizza azon fajtája ilyen, amely a világ legnagyobb részen elterjedt, azonban az igazi olasz pizza, mely vékony tésztával és minőségi, a “kevesebb több” elven válogatott feltétekkel készül, az akár orvosság is lehet – ezt állítja egy friss kutatás.

A Nutrients című folyóiratban összefoglalt kutatás azt vizsgálta, hogy a pizza fogyasztása segíthet-e azoknak, akik reumás ízületi gyulladással élnek, amely kellemetlen, fájdalmas és kóros duzzanatot okoz az ízületeknél.

A kutatócsoport 2018-2019-es adatokat vizsgált 365 olyan 18 és 65 év közötti olasz étrendjéről, akiknél reumatoid artritiszt, sokízületi gyulladást diagnosztizáltak.

Az derült ki, hogy azoknál, akik hetente legalább egyszer betoltak egy fél pizzát, csökkentek az ízületi gyulladás tünetei azokhoz képest, akik csak havonta kétszer vagy ritkábban ettek pizzát.

 

Még azt is észrevették, hogy minél súlyosabb volt a reuma, a betegek annál jobban érezték magukat, minél több pizzát ettek.

És azt újra le kell szögezni, hogy a hagyományos olaszországi pizza sokkal egészségesebb, mint az, amely az Egyesült Államoknak köszönhetően szétspriccelt a világban. A friss mozzarella, a bazsalikom, a koktélparadicsom, az olívaolaj, a friss tenger gyümölcsei mind-mind olyan alapanyagok, melyek – nyilván mértékkel – valóban egészségesek.

Persze nem akkora meglepetés ez, hiszen jó ideje tudományosan igazolták már, hogy az ún. mediterrán étrend – melybe a hagyományos pizza is tökéletesen illik – számos egészségügyi előnyt jelent.

Például egy tökéletes nápolyi pizza:

 

Forrás: mensjournal.com
Kép(ek) forrása: freepik