Life Fehér Patrik 2023. 08. 29.

Tele van gyémánttal ez a park, bárki vihet belőle

Az elmúlt 50 évben már 35 ezer drágakövet találtak a látogatók, és még mindig felbukkannak kisebb-nagyobb gyémántok.

Aki a Crater of Diamonds State Parkba szervez vasárnap délutáni programot, az aligha egy átlagos piknikezést képzel el. Az amerikai Arkansas államban található 15 hektáros terület neve beszédes: ez gyakorlatilag egy gyémántkráter, korábban itt egy vulkáni kráter volt. Ezen tevékenységnek köszönhető a drágakövek előfordulása is.

Az előfordulás szó helyett talán a tobzódás lehetne a helytállóbb, tekintettel arra, hogy 1972 óta (ekkor nyilvánították állami parkká a területet) a látogatók 35 ezer kisebb-nagyobb drágakövet találtak. Ezek átlagos mérete 0,2-0,25 karát, azaz nagyon apró gyémántokról van szó, de elő-előfordulnak az 1-2 karátos találatok.

Kép: Allen Holder/Kansas City Star/Tribune News Service via Getty Images

Kép: Allen Holder/Kansas City Star/Tribune News Service via Getty Images

A terület legnagyobb gyémántja az Uncle Sam névre hallgató képződmény volt a maga 40,23 karátos tömegével, de az értékesebbek közé tartozik az Amarillo Starlight (16,37 karát) és az Esperanza (8,52 karát) is.

Az Uncle Sam-gyémánt (Kép: Mark Perlstein/Getty Images)

Az Uncle Sam-gyémánt. 1971-ben 150 ezer dollárért cserélt gazdát, ez mai értéken kb. 400 millió forint (Kép: Mark Perlstein/Getty Images)

Nem egy sima park tehát a gyémántkráter, melynek vonzerejét növeli, hogy a látogatók hazavihetik, amit találnak. Különösebb felszerelés nem kell a gyémántvadászathoz, sem előképzettség, mindenesetre a park bejáratánál még kölcsönözni is lehet hasznos segédeszközöket. A látogatóközpontban arra is megtanítják a látogatókat, hogyan ismerjék fel a gyémántokat, később pedig segítenek azok hitelesítésében, illetve regisztrálásában.

A park egész évben látogatható, mégis a legjobb olyankor menni, amikor egy kiadós eső áztatta a területet. Ilyenkor a nedves földben könnyebb kutakodni, és a drágakövek is jobban csillognak, így könnyebb őket kiszúrni.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Allen Holder/Kansas City Star/Tribune News Service via Getty Images