Számos tippről és praktikáról olvashat az ember, ha szeretne kezdeni valamit a kávéfőzés után megmaradt zaccal, azonban legtöbben fogjuk, és dobjuk a kukába a kiázott anyagot. Lehet, hogy a jövőben változhat a helyzet, ugyanis kiderült, hogy
Minderre az ausztráliai RMIT University kutatói jöttek rá, akik azon kezdtek el gondolkozni, mit is lehetne kezdeni az évi 54 millió tonna szeméttel. Finom részecskéi miatt adta magát az ötlet, hogy ki lehetne próbálni az építőiparban: először kiszárították, majd két eljárás során 350, illetve 500 Celsius-fokra melegítették.
Ezt követően 12 különféle betonkeveréket készítettek, melyekbe különböző arányokban keverték bele a kávézaccot. Megkötés után röntgenes és terheléses tesztnek is alávetették őket, melyekből kiderült, hogy egy jó keverék akár 29,3 százalékkal is erősebbé teheti a betont.
Mindez nem csupán a kávézacc felhasználhatóságának nyit új távlatokat, de környezetbarátabbá teheti az építkezéseket is. A homok egyébként is kezd hiánycikké válni, egyre kevesebb található abból a fajtából a világon, amely építkezéseknél hasznosítható.
A beton alkotóelemeinek lecserélésén folyamatosan dolgoznak kutatók. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy már használt pelenkából is készítenek építőanyagot, hasonló eljárással, mint a jelenlegi kávés esetben: