Life Erdős Norbert 2023. 08. 31.

Gazdára talált Elvis Presley pisztolya, amelyet halála előtt kapott ajándékba

Tudtad, hogy Elvis Presley hatalmas fegyverrajongó volt? Közel 300 lőfegyvert birtokolt a Király élete során, ebből most az egyik gazdára talált, igen borsos áron.

Elvis Presley Mississippiben született 1935-ben, és mai napig a világ egyik leghíresebb énekeseként tartják számon. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, emellett 1971-ben a Grammy Életműdíjat is neki ítélték. Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Recordsszal dolgozott. Ő volt a rockabilly egyik első énekese, mely a gyors tempójú country, és a rhythm and blues (R&B) keveréke. 

Talán ezt kevesebben tudják róla, de Elvis imádta a fegyvereket, állítólag durván háromszáz fegyvert birtokolt. Nemrég pedig gyűjteményének egyik legszebb darabja, egy Smith & Wesson Model 53 revolver került kalapács alá, amelyet a legendás énekes 9 hónappal halála előtt kapott ajándékba, 1976 novemberében.

Gazdára talált Elvis Presley pisztolya, amelyet halála előtt kapott ajándékba

A képen látható pisztoly 1974-ben készült, de 1976-ban visszakerült az S&W gyártócsarnokába, ahol Russell Smith mestergravírozó Presley számára testre szabta a revolvert. A fegyveren az 1976-os amerikai bicentenáriumhoz, vagyis a függetlenségi nyilatkozat aláírásának 200. évfordulójához, illetve az ehhez köthető ünnepségsorozathoz fűződő motívumok láthatók. A markolat felett az egyik oldalán egy amerikai zászlót hordozó fehérfejű rétisast – az Egyesült Államok nemzeti szimbólumát –, a másikon pedig egy fiatal, harcra kész szabadságharcos milicistát látni arany berakással.

Az árverést a fegyverekre specializálódott Rock Island Auction Company tartotta. Az árát előzetes becslések alapján 60 ezer és 90 ezer dollár (21,3 és 31,9 millió Ft) közé várták, de végül ennél sokkal többért, 200 ezer dollárért vitte el valaki. Ez átszámítva 70 millió forint.

A teljes árverés a leütés pillanatáig:

 

Elvis nem csak szerette a fegyvereket, de lőni is tudott velük. 1958 és 1960 között, az amerikai hadseregben eltöltött rövid idő alatt mesterlövész kitüntetést kapott a Colt M1911-es és M1 Garand fegyverekre. Sőt, miután leszerelt, sportlövészként is igen ügyes volt, legalábbis ezt állították róla ismerősei.

Kép(ek) forrása: Getty Images, Rock Island Auction Company