Life Fehér Patrik 2023. 08. 31.

Ötletes kütyü figyelmeztet, ha szellőztetned kell

Se gomb, se képernyő nincs rajta, hangja sincs, de még alkalmazás sem jár ahhoz a zseniális találmányhoz, mely jelzi, ha elhasználódott a levegő az otthonodban.

Életünket körülveszik manapság a különböző okoseszközök, melyek valamilyen összeköttetésben vannak akár a telefonunkkal, akár önállóan az internettel. Ritka az olyan, életünket érdemben javítani kívánó újdonság, mely ne vetné be a legmodernebb technológiákat valamilyen szinten, azonban a Birdie a kivételek közé sorolható.

Ahogy neve mutatja, ez egy kismadár, melynek az a funkciója, hogy otthonunk levegőjét folyamatosan monitorozza. Újrahasznosított műanyagból készül, és “meghal”, azaz fejjel lefelé fordul, amikor beépített érzékelője túl magas szén-dioxid szintet érzékel. Tényleg nem igényel semmilyen extra tudományt a szerkezet, csak a falra kell erősíteni, és már végzi is a dolgát.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Birdie® — Fresh Air Monitor™ (@birdie.scandinavia) által megosztott bejegyzés

A szellőztetés időszerűségét jelző sárga (vagy rózsaszín) kismadár ötlete abból az időszakból jött, amikor a bányászok kanárikat vittek magukkal a tárnákba, hogy kiderítsék, alkalmas-e a levegő légzésre. A kanárik ugyanis érzékenyebbek az oxigénhiányra, mint az ember, náluk azonnal jelentkeznek a legrosszabb tünetek, míg az embert ez lassabban sodorja halálos veszélybe.

Talán egyetlen hátránya a jópofa kütyünek az ára: átszámítva 73 ezer forintért kínálják a Birdie-t Dániában, ennyit talán nem biztos, hogy megér figyelmeztető, hogy szellőztessünk – eszünkbe juthat ez magunktól is.

Forrás: Birdie Scandinavia
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images