Life Fehér Patrik 2023. 08. 31.

Új rekord, ez a világ legdrágább sajtja

Annyi pénzt adott egy árverésen egy spanyol étterem egy sajtért, hogy azzal rekordot döntöttek.

Minden év augusztusának utolsó hétvégéjén a spanyolországi Las Arenas de Cabrales városában összegyűlnek a sajtkedvelők és -készítők, hogy a legjobb cabralesi ajtokat szemügyre vegyék és elárverezzék. Ez egy kéksajt, mely készülhet pasztőrözetlen tehéntejből, az igazán ízes változatok azonban kecske- és juhtejet tartalmaznak. Fontos, hogy csak azokat a sajtokat kehet cabralesnek nevezni, melyekhez a folyékony alapanyag egy bizonyos területen belülről érkezett.

A végeredmény mindig henger alakú, 7-15 cm vastag sajt, változó tömeggel, kb. 45 százalékos zsírtartalommal. A sajt több hónapig érlelődik hegyi barlangokban, mire elnyeri végső formáját, az itteni párás közeg felelős azért, hogy a penészgombák növekedésnek tudnak indulni, kialakítva a kéksajt jellegzetes belső mintázatát. Ezt követően a legjobbakat elindítják a már említett árveréssel egybekötött versenyen.

Új rekord, ez a világ legdrágább sajtja

“Tudtuk, hogy jó sajtunk van, de tudtuk azt is, hogy győzni nagyon nehéz” – mondta a 15 résztvevő sajtkészítő legjobbja, Guillermo Pendás Bada, aki saját korongját 10 hónapig érlelte 1500 méteres tengerszint feletti magasságban.

Mire a zsűrizés lement, a kóstolások miatt a korongból már a negyede hiányzott, de így is maradt belőle még 2,2 kilónyi. Az eredményhirdetés után a vevők persze egyből lecsapnak a legjobb sajtokra, a maradékokat elárverezik. Az oviedói Llagar de Colloto étterem mindenkit túlszárnyalt, nemcsak itt, hanem az egész világon:

a győztes sajt maradékáért 30 ezer eurót (11,4 millió forintot) fizettek, ez kilónként átszámítva 5,17 millió forintos ár – nem mellesleg új világrekord.

Az étterem rendszeres résztvevője az aukciónak: 2018-ban és 2019-ben is ők vették meg a legjobb sajtot 14 300, illetve 20 500 euróért. Most azonban minden korábbinál magasabbra emelték a lécet.

A cabrales sajt egyébként egyre népszerűbb már Spanyolországon kívül is: tavaly csak az Európai Unióban több mint 66 tonnát adtak el belőle.

Kép(ek) forrása: Getty Images