Life Fehér Patrik 2023. 08. 31.

Száműzheti a másnaposságot a csodaalkohol

Egy londoni laborban gőzerővel dolgoznak egy olyan szintetikus alkohol kifejlesztésén, melynek fogyasztása után nem lesz másnapos az ember, és még az egészségre sem káros.

Egy hosszúra nyúlt este után mindig nehéz a másnap. A macskajaj különféle tüneteinek tompítására számtalan házi praktika létezik (lefekvés előtt bevett fejfájáscsillapító, gőzölgő húsleves ébredés után, másnaposságűző italok), azonban tökéletes recept nincs.

Hamarosan azonban talán nem is kell ezzel foglalkoznunk, hála a GABA Labs szakembereinek, akik nevüket egyébként arról az agyi ingerületátvivő anyagtól kölcsönözték, mely bizonyos jeleket blokkol az agyban – ezekre hat az alkohol is. Szóval a londoni labor kutatói egy olyan szintetikus alkoholon dolgoznak, mely az alkoholfogyasztás pozitív (relaxáló, nyugtató, feszültségoldó) hatásaitól nem fosztja meg az embert, viszont másnap nem lennénk tőle irtó rosszul.

Végleg száműzheti a másnaposságot a csodaalkohol

Az Alcarelle nevű anyag titka gyakorlatilag az, hogy a kutatók pontosan tudják azt is, az agy mely részeit zavarja össze a pia utóhatása. Ezt küszöböli ki az íztelen anyag, melyet bármilyen italhoz hozzá lehet önteni. Előnye még, hogy nem csupán a másnaposság mint jelenség szűnik meg vele, de az Alcarelle nem károsítja a májat, a szívet, az agyat, vagyis szervezetünket.

Dr. David Nutt, a GABA Labs alapítója abban bízik, hogy 2026-ra már piacra tudják dobni az Alcarelle-t. Ennek legnagyobb akadálya a bürokrácia, az engedélyeztetési eljárás rendkívül lassú, ugyanis nem természetes anyagról van szó. Bosszantja is ez a hozzáállás az alkotókat, akik azt mondták erre, hogy attól, hogy egy anyag természetesen képződik, még nem feltétlenül tesz jót – lásd az alkohol példáját.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Getty Images