Life Fehér Patrik 2023. 09. 06.

Sokkal tisztább lesz a WC-nk egy találmánytól

Lehet, hogy a jövőben egyáltalán nem lesz szükségünk WC-kefére, hála egy új fejlesztésű WC-csészének, melyre nem tapad fel semmi.

Hálás lehet az emberiség a vízöblítéses WC megszületésének, melynek köszönhetően életünk minden területe sokkal higiénikusabb lett. A víz ereje azonban nem mindig elég a tisztaság eléréséhez, trónolás után a porcelán- vagy olykor fémfelület takarításához be kell vetnünk egy kefét is – legalábbis még most.

Ám ha elterjed egy új kínai találmány, akkor erre már nem lesz szükségünk, a mellékhelyiség pedig kefementes, sokkal higiénikusabb részévé válhat otthonunknak. Egy vuhani egyetemen ugyanis megalkottak egy olyan csészét, melynek felülete rendkívül csúszós, és gyakorlatilag semmi nem ragad hozzá.

A Li Jiko kutató és kollégái által kifejlesztett anyag rendkívül könnyű, és 3D-nyomtatásban is alkalmazható. Egy műanyagféle, valamint egy hidrofób, vagyis víztaszító anyag, egészen pontosan speciális homokszemcsék keverékéből készül az említett WC-csésze, melyet aztán szilikonolajjal síkosítanak az extra csúszós eredmény eléréséért. Az így megszülető “trón” belső felülete annyira csúszós, hogy még víz sem kell ahhoz, hogy távozzanak a kijáraton a felesleges dolgok.

A történelem során nem ez az első próbálkozás extra csúszós felületű WC-k megalkotására, azonban a korábbi kísérletek megrekedtek a teflonbevonatnál, ám ez az anyag rendkívül érzékeny a súrlódásokra, karcolásokra, melyekben aztán mindenféle olyan dolog megülhet, amit nem szeretnénk.

Ezzel szemben a kínai találmány az alkotók szerint több ezer használat után is épp annyira csúszós marad, mint új korában – még csiszolópapírral is nekiestek a felületnek, de az sem rontott a helyzeten. Gyors elterjedésre egyelőre ne számítsunk, mert egyelőre még elképesztően drága a technológia, viszont olyan gondolatok már felmerültek, hogy nyilvános WC-knél, illetve vízben szegény helyeken hasznosítható lenne az innováció.

Forrás: New Scientist
Kép(ek) forrása: Getty Images