Life Kovács Miklós 2023. 09. 07.

Eladó a láthatatlan házként híressé vált luxusingatlan. Nézzünk be!

Az Egyesült Államok egyik legfurcsább ingatlana a Joshua Tree Nemzeti Parkban található, tükörszerűen csillogó, minimalista épület.

Filmproducerek (Chris Hanley, Roberta Hanley) ötlete alapján készült el a különleges épület, amit Tomas Orsinski építésszel közösen valósítottak meg. Los Angelestől két órányi autóútra található az “Invisible House” vagyis a láthatatlan ház, ami az elnevezéssel ellentétben igencsak feltűnő.

Minimalista kialakítású, gyakorlatileg egy elfektetett felhőkarcoló a Mojave-sivatag homokjában, ami erősen tükröződő felületet kapott. Ez adja a “láthatatlan” hangulatot, mivel a természet, a környezet jelenik meg az amúgy zord, technokrata kialakítású ingatlanon. 

Egy sci-fi-klasszikus, a 2001: Űrodüsszeia ihlette az 510 négyzetméteres épületet, amit előrelátó módon hővisszaverő Solarcool üveggel borítottak. Ez a borítás nem csak a hőt, de a káros UV-sugarakat is visszatartja, az energiaellátásról pedig napelemes rendszer gondoskodik.

Úgy olvad bele a környezetbe, hogy uralja azt, az üvegfalak pedig három helyen nyithatóak meg. Így összeérnek a terek, belül pedig a fűtött, 30 méteres úszómedence kerül középpontba. Ez is elég furcsa látvány a csontszáraz sivatagban, a 20 négyzetméteres falfelülettel rendelkező vetítőterem már nem is akkora durranás mellette. A pihenésre vágyók három nagy hálószobába vonulhatnak el, mindegyikhez saját fürdőszoba tartozik. 

Ezekre az alapokra jönnek a finom megoldások, mint például az üveglapra helyezett ágy és a teljes felszereltségű konyha. Minden szögletes, csupasz, nyers, sallangmentes, komoly kontrasztot alkotva a kültér természetességével. 

Nem csoda, hogy a hely forgatásokra, rendezvényekre is kiadó, mindamellett, hogy normál szállásként is lefoglalható az Airbnb.com oldalán. Mivel két éjszaka a minimumfoglalás, így a sivatagi kaland legalább 3 124 000 forintnak megfelelő összegbe kerül. Aki pedig annyira beleszeret, hogy szeretné magáénak tudni, annak vételi opció is rendelkezésre áll, a hatalmas birtokkal együtt az 510 négyzetméteres ingatlant 18 millió dollártért, vagyis 6,5 milliárd forintért adnák el a tulajdonosok.