Life Fehér Patrik 2023. 09. 07.

Hivatalos, belépődíjat szednek a Velencébe utazóktól

Évek óta a levegőben volt már a téma, miszerint extra sarcot rónak ki a Velencébe utazó turistákra, most pedig eldőlt, mikor vezetik be, és mennyit kell majd fizetni a belépésért.

Aki az idei nyáron meglátogatta Velencét, még jól járt, ugyanis jövőre már nem biztos, hogy az utazók megússzák belépő fizetése nélkül a városnézést. A turistacélpont vezetői bejelentették, jövő tavasztól kezdve 5 eurós (kb. 2000 forintos) díj megfizetése után léphetnek be azon utazók a városba, akik csak egy napot töltenek ott és nem maradnak éjszakára.

A Luigi Brugnano polgármester által X-en megosztott részletek szerint ez egyelőre csak a legzsúfoltabb napokra vonatkozna, az egész kísérlet pedig első körben csak 30 napig tartana. Ez nem 30 egymás utáni napot jelentene, hanem 30 fizetős napot elszórva az évben, kiválasztva azokat a napokat, amikor igazán zsúfolt a város. Ilyen napok a velencei karnevál időszaka vagy éppen a nemzeti ünnepeké.

Hivatalos, belépődíjat szednek a Velencébe utazóktól

A hivatalos cél ezzel az, hogy kicsit letörjék a napi turizmust a legzsúfoltabb időszakokban, ami teljesen érthető is – más kérdés, hogy ez az összeg nem sokakat riaszt el a látogatástól. A teszt utáni lehetséges következmények egyike az lehet, hogy előre meghatározzák azokat a napokat, amikor a turistáknak fizetni kell a városnézésért – viszont be is jelentik azokat előre.

Fizetnie minden 14 éven felüli látogatónak kellene, a kivételek közé pedig az említett ott éjszakázókon kívül az ingázók, a helyiek és azok tartoznának, akiknek második otthona Velencében található, és befizették a helyi járulékokat, amit igazolni is tud.

A “fizetős Velence” terve egyébként már 2019 óta a levegőben volt: akkoriban még napi 3-10 euró közötti, forgalomtól függő változó tarifát képzelt el a városvezetés belépéskor, ám ezeket az ötleteket, illetve a turistaáradatot lesöpörte az asztalról a koronavírus-járvány.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images