Life Fehér Patrik 2023. 09. 07.

Robot védi az óriási sportstadiont

Újabb helyen dolgoztatják majd a világ leghíresebb robotkutyáját, biztonsági őri feladatokat kap majd.

Az elmúlt években számtalan helyen bizonyított már a Boston Dynamics robotkutyája, Spot. A négylábú egyre több helyen bevethető, folyamatosan okosodik, hála a fejlesztőknek. Itthon még nagyon furcsa látvány lenne egy ilyen gépet látni pl. futárkodás közben, még más országokban sem hétköznapi a dolgozó gép látványa, de egyre több helyen alkalmazzák őket.

Az egyik Spot most éppen az atlantai Mercedes-Benz Stadiumtól kapott munkát. A 71 ezres stadionban játszik többek között az Atlanta Falcons NFL-csapata, a hamarosan kezdődő amerikaifutball-szezonban pedig már számítanak is az átkeresztelt robotkutya, Benzie munkájára.

Az atlantai Mercedes-Benz Stadium (Kép: Omar Vega/Getty Images)

Az atlantai Mercedes-Benz Stadium (Kép: Omar Vega/Getty Images)

A négylábú amolyan biztonsági őrként fog majd a stadion környékén dolgozni. Alapvetően nem kell kontaktusba lépnie emberrel, ha öt centinél mégis közelebb kerül valamihez vagy valakihez, akkor ki tud térni szenzorainak köszönhetően. Feladata inkább a rend megőrzése lesz: elsősorban éjszakai járőrözés gyalogtempós csúcssebességével, valamint a gyanús tevékenységek lefülelése.

Járőrözés közben folyamatosan küldi 1080p-s felbontásban egy központba, mit is lát maga előtt, sötétben éjjellátó funkciója is segít. Ha valami gyanúsat észlel, azzal korlátozottan tud csak kezdeni valamit, de például képes arra, hogy felismerjen egy rendszámot vagy “kiszagolja” a drogokat és a robbanóanyagokat.

Bevetése egyértelműen az emberi munkaerő kímélését szolgálja, de azért Benzie sem fáradhatatlan: félórás műszakokban fog dolgozni, melyek végén visszabattyoghat speciális kutyaházába, ahol várja őt egy csatlakozó, melyről feltöltődhet.

Forrás: PetaPixel, TechEBlog
Kép(ek) forrása: Nyitókép: X/Mercedes-Benz Stadium