Life Fehér Patrik 2023. 08. 17.

Itt a robotkutya, amit tényleg házikedvencnek terveztek

A Xiaomi új robotkutyájának egyetlen célja gazdájának szórakoztatása, nem munkára tervezték a gépet.

Egy ideje már velünk vannak a robotkutyák, első számú képviselőjüknek pedig nyugodtan nevezhetjük a Boston Dynamics négylábúját, Spotot. A gépet – számos más társával egyetemben – elsősorban munkára tervezték, teher- és strapabírásával számos, az emberi életre veszélyt jelentő munkát képesek elvégezni.

Van azonban igény a robotkutyák civil felhasználására is. A gépek mint házikedvencek immár nem a távoli jövő víziója, már a jelenben is léteznek erre készített robotok. Ilyen a kínai Xiaomi által készített CyberDog 2 is, melynek már neve is mutatja, hogy ez egy új, továbbfejlesztett változat.

Itt a robotkutya, amit tényleg házikedvencnek terveztek

Már első ránézésre látszik, hogy ez a kutya más, mint a többi: sokkal inkább hasonlít állatra a gép, egy kutya-kiborgot juttathat eszünkbe a dobermanméretű (562 * 339 * 481 mm) szerkezet. 8,9 kilót nyom, lábai három szabadsági fokkal rendelkeznek, 5,76 km/órás csúcssebességgel tud kocogni. Képes hátraszaltózni is, ha pedig elesik, magától feláll.

Itt a robotkutya, amit tényleg házikedvencnek terveztek

Környezetére folyamatosan reagál 19 szenzorával: látja, hallja, sőt, érintésérzékeny felületein a simogatást is felfogja a CyberDog 2. Akár vezényszavak is megtaníthatóak neki, a beépített mesterséges intelligencia pedig felismeri gazdája hangját. Irányítható még Bluetooth-kapcsolaton, illetve egy okostelefonos alkalmazáson keresztül is, a kutya pedig képes a wifire csatlakozni.

Itt a robotkutya, amit tényleg házikedvencnek terveztek

Egy töltéssel 90 percig marad aktív a gép, melyet 30 ezer különböző viselkedési szimulációval tanítottak meg arra, hogy hogyan legyen jó kutya. Az egyelőre csak Kínában elérhető robotkedvencet 13 ezer jüanért (630 ezer forintért) kínálják.

Forrás: Xiaomi