Life Erdős Norbert 2023. 09. 09.

Ezért kell hidegen inni a sört

A sör megfelelő hőmérsékletre való hűtése nagyon fontos ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a sörivás élményéből. Az sem mindegy, hogy a különböző sörfajtákat milyen hőmérsékleten iszod.

Egy sörnél nemcsak az a fontos, hogy milyen eljárással készül, hanem az is, hogy miután palackozták, úgy fogyasszuk el, hogy a legjobb ízélményt okozza. Mert legyen az kraft- vagy nagyüzemi, hiába készítik gondosan a főzőmesterek, ha utána az autó csomagtartójából kivéve szisszentünk meg egy-egy üveggel, úgy melegében. A sörivás akkor lesz igazán jó élmény, ha az ital hőmérséklete megfelelő.

A hidegen felszolgált sör frissítőbb, több keserűséggel és pezsgőbb szénsavassággal bír, azonban túlhűteni sem szabad, mert az extrém hideg elnyomja a komló- és malátaízeket, csökkenti az aromát és hígabbnak érezzük tőle az italt. Kitöltés után, ahogy a sör melegszik, egyre testesebbnek érezzük, több aromát, több malátás édességet és több ízt kapunk. De túl sokáig várni nem szabad, szóval ne tartogassuk a pohárban órákig, ugyanis magasabb hőmérsékletnél csökken a keserűség és a szénsavtartalom, így oda a frissesség.

A kalsszikus, erősebb, britt söröket érdemes úgymond "pincemelgen" fogyaszatni (10-13 °C). Ezen a hőmérsékleten kapjuk a legjobb kortyérzetet anélkül, hogy elnyomnánk a komló ízét és aromáját.

A klasszikus, erősebb, brit söröket érdemes úgymond “pincemelegen” fogyasztani (10-13 °C). Ezen a hőmérsékleten kapjuk a legjobb kortyérzetet anélkül, hogy elnyomnánk a komló ízét és aromáját.

A lágereket, APA-kat úgy tervezték, hogy “ropogósak” és frissítőek legyenek, kevés komló- vagy malátaízzel, ezért a hidegebb felszolgálás ajánlott. A búzasörökre ez fokozottan igaz, hiszen ott a citrusosság és a hűtés remek párost alkot.

A sörspektrum másik végén a sűrű, kávés, csokis jellegű, erős és sötét porterek és a stoutsörök vannak. Ezek annyira összetett ízekkel és aromákkal bírnak, amelyeket kinyírunk, ha nagyon hidegen fogyasztjuk őket. Mivel ezekben a sörökben kevésbé jellemző a szénsavasság, az sem gond, ha lassabban fogyasztjuk el őket, és esetleg túlmelegszenek. Itt nem kell kapkodni.

Sörtípusokhoz javasolt hőmérséklet

  • lager: 4-7°C
  • porter: 10-13°C
  • IPA, stout: 10-13°C
  • arany- és bronzszínű, hoppy/komlós stílusú sörök: 8-10°C
  • APA: 4-7°C
  • búzasör: 4-7°C

Ha nem tudunk meginni egy üveg vagy doboz sört egyszerre (mármint egyszerre), akkor inkább osszuk meg valakivel, mert a maradékot későbbre elrakni a legrosszabb, ami egy sörrel történhet. Mire újra kivesszük a hűtőből, már búcsút mondhatunk a szénsav és az aromák, ízek nagy részének.

A sörök nem reagálnak jól a szélsőséges hőmérsékeltekre, szóval ha berkajuk mondjuk a fagyóba, jó esély van rá, hogy "hűlési homály" alakul ki. Ilyenkor a sörben lévő fehérjék destabilizálódnak, és a sör tisztasága, átlátszósága csökken. Ez nem befolyásolja a sör ízét, csak kicsit zavarosabb lesz. Plusz a fagyasztóba nagyon nagy esély van rá, hogy a palack szétrobban, szóval inkább ne rakd méyhűtőbe a söröket.

A sörök nem reagálnak jól a szélsőséges hőmérsékeltekre, szóval ha berakjuk mondjuk a fagyasztóba, jó esély van rá, hogy “hűlési homály” alakul ki. Ilyenkor a sörben lévő fehérjék destabilizálódnak, és a sör tisztasága, átlátszósága csökken. Ez nem befolyásolja a sör ízét, csak kicsit zavarosabb lesz. Plusz a fagyasztóban nagy esély van rá, hogy a palack szétrobban, szóval inkább ne rakd mélyhűtőbe a söröket.

A másik véglet, ha a sör túlságosan felmelegszik (például egy forró autóban), az felgyorsítja az oxidációt, ami miatt a sör gyorsabban megromlik, és ismét fennáll a robbanás veszélye.

Kép(ek) forrása: Getty Images