Life Kovács Miklós 2023. 09. 11.

Jótanács vezetett az évszázad aranykincséhez

Orvosa szigorú sétára fogta az 51 éves norvég férfit, aki fémdetektoros kincskereséssel dobta fel a megtett kilométereket, így lelt rá az évszázad aranykincsére.

Erlend Bore mozgásszegény életmódján igyekezett változtatni a kincskereséssel. Orvosa szerint a napi szintű séta már sokat segített volna, így a férfi fémdetektorral kezdte  járni a környéket, de legnagyobb fogása csupán vashulladék és pár modern pénzérme volt. Egyszer viszont aranyszínű tárgyak kerültek elő a csipogó műszer jelzésére… 

“Eleinte azt gondoltam, hogy csokoládédarabokra bukkantam” – mondta Bore a földkéreggel bevont aranyra utalva.

A mesés felfedezést a Stavanger városának közelében található Rennesoy-szigeten tette augusztusban egy helyi gazda birtokán. 

Kilenc függőt és tíz aranygyöngyöt talált az 500-as évekből, amelyek összeállítva egy ékes nyakláncot alkotnak, ezen felül három aranygyűrű is előkerült a földből. Az aranykincs összesen 100 grammot nyom.

“Ez az évszázad aranylelete Norvégiában” – lelkendezett Ole Madsen, a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumának vezetője. “Rendkívül ritkának számít, hogy valaki ennyi aranyat találjon egyszerre” – mondta a kutató, felidézve, hogy legutóbb a 19. században volt példa hasonlóra.

A kincs különlegességét adja továbbá a függőkön ábrázolt motívum is, az ugyanis az északi népek mitológiájából ismert lófigurát ábrázol. A vésetek Odint mutatják, amint meggyógyítja fia beteg lovát.

Az ország kulturális örökségéről szóló törvénye kimondja, hogy az 1537 előtti történelmi tárgyak és az 1650 előtti érmék állami tulajdonnak minősülnek, így biztos, hogy a kincsek sorsáról a nem felfedező rendelkezik. A Gizmodo értesülése szerint viszont Bore és a földterület tulajdonosa is jutalomban részesül, ennek összegét azonban még nem állapították meg a helyi hatóságok. A kincset a tervek szerint a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumában fogják kiállítani.