Life Kovács Miklós 2023. 09. 13.

Sikerült kivonni a marsi levegőből az oxigént

Fontos kutatást zárt le a NASA, vége a marsi légkörből történő oxigén előállításnak, a kutatás pedig fontos tapasztalatokkal szolgál a távoli jövő kolonizációs elképzeléseinek.

2021. április 20-án a Marson kutatást végző Perseverance marsjáró egyik fontos eszköze, a kenyérpirítónyi méretű Moxie a bolygó légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég. Ez történelmi mérföldkő volt akkor, a kísérlet bizonyította, hogy kezünkben a technológia, amivel az élethez nélkülözhetetlen gázt elő tudjuk állítani. 

Moxie pedig azóta is szorgosan termelt: elektrokémiai folyamatok végrehajtásával a Mars vékony légköréből – amely 95 százalékban szén-dioxidból, 3 százalékban nitrogénből, 1,6 százalékban argonból és nyomokban oxigénből áll – kinyert szén-dioxid minden egyes molekulájából leválasztott egy oxigénatomot. A munka viszont most véget ért, Moxie-t leállították, a NASA befejezte a kísérletet.

A NASA szakemberei elhelyezik a Moxie-t a marsjárón. (fotó: NASA)

A NASA szakemberei elhelyezik a Moxie-t a marsjárón. (fotó: NASA)

A küldetés során sikerült összesen 122 gramm oxigént előállítani, amivel egy kisebb testű kutya akár tíz óráig is életben maradhatna. 

„A Moxie lenyűgöző teljesítménye azt mutatja, hogy megvalósítható az oxigén kinyerése a Mars légköréből – olyan oxigénét, amely segíthet a jövő űrhajósai számára a belélegezhető levegő vagy rakétahajtóanyag biztosításában” – mondta Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese. 

Ez lökést adhat a hasonló eszközök fejlődésének, és bizonyítja, hogy érdemes a más bolygókra tervezett, emberek számára élhető környezetet kialakító technológiákat fejleszteni.