Life Fehér Patrik 2023. 09. 14.

Szédítő sebességgel közlekednek majd a jövő életmentői

A tervek szerint néhány év múlva olyan, speciálisan mentőknek fejlesztett légi járművek állnak majd munkába, melyek jelentősen felgyorsíthatják az életmentést. Mindez nem csupán vízió, hivatalos szervek komoly összegekkel szálltak be a projektbe.

Napjainkban a mentők gépparkja főként a mentőautókban, illetve a helikopterekben merül ki. Utóbbiakat ritkábban, csak a legszükségesebb esetekben vetik be, amikor minden másodperc kulcsfontosságú lehet egy-egy riasztásnál.

A légi úton történő mentés természetesen jóval gyorsabb az autósnál, de még ezen a téren is lehet előrelépni. Ezt a célt tűzte ki maga elé a Jump Aero is, amely olyan légi járműveket állítana forgalomba, melyek teljesen elektromosak és képesek függőleges helyzetben fel- és leszállni (eVTOL). A 2019 óta fejlesztett gépben egy személy fér el, ő az, aki megkezdheti a mentésre szoruló személy ellátását, akár 8 perccel a riasztás után.

A JA1 Pulse nevet viselő nyolcrotoros gépek akár már 2027-ben munkába állhatnak, elsősorban vidéki, más módon egyébként nehezen megközelíthető helyszíneken az Egyesült Államokban. A projekt pedig annyira komoly, hogy az első prototípus építésébe 3,6 millió dollárral (1,28 milliárd forinttal) beszállt az amerikai légierő is. A repülők csúcssebessége 250 csomó (463 km/óra) is lehet.

Az elmúlt években az eVTOL-gépek egyre nagyobb teret kaptak, egy ideje már saját bajnokságuk is van:

Forrás: Jump Aero