Life Erdős Norbert 2023. 09. 17.

Megvették a világ legnagyobb orrszarvúfarmját

Az African Parks nevű természetvédő szervezet vette meg a világ legnagyobb, árverésre bocsájtott orrszarvúfarmját a Dél-afrikai Köztársaságban.

A parkban élő több mint kétezer szélesszájú orrszarvút az elkövetkező tíz évben ki fogják engedni a vadonba. Ez lesz a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű projekt Afrikában.

A korábbi tulajdonos, a 81 éves John Hume 2009-ben nyitotta meg a farmot egy 8500 hektáros területen az ország északnyugati részén. A területen él a veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú világállományának 12 százaléka. Hume áprilisban bocsájtotta árverésre orrszarvúfarmját, mivel kifutott a fenntartásra szükséges forrásokból.

Hume célja az orrszarvúak fogyatkozó állományának megmentése, illetve növelése volt.

A Dél-afrikai Köztársaságban él a világ orrszarvú-populációjának megközelítőleg 80 százaléka. Az országban virágzik az orvvadászat az ázsiai kereslet miatt, Ázsiában ugyanis az úgynevezett hagyományos gyógyászatban gyógyító és vágyserkentő hatást tulajdonítanak a rinocérosztülöknek.

Peter Fearnhead, az African Parks vezetője közölte, hogy a tenyészprogramot leállítják, amint az összes állatot kiengedték a vadonba.

Tisztában vagyunk az erkölcsi szükségével annak, hogy megoldást találjunk ezen állatok számára, hogy ismét szerves részét alkothassák a teljes körűen működő ökológiai rendszereknek

– fűzte hozzá.

Szélesszájú orrszarvú

Becslések szerint 2015-ben 19 682 és 21 077 egyed közt volt a szélesszájú orrszarvúk populációja. Északi alfajának utolsó hím példánya, a Sudan nevű, 45 éves hím 2018. március 19-én pusztult el a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen. Hajdan két nagy összefüggő területen élt, északon Dél-Csádtól Kelet-Afrikáig, délen Délkelet-Angolától Mozambikig, illetve a Dél-afrikai Köztársaság északi részéig. Ma már északon a kipusztulás szélén áll, míg délen az elterjedési területe erősen fragmentálódott, jóformán csak nemzeti parkokban él. A nyílt szavannákat, bozótos területeket és a víz közelségét kedveli.

 

A természetvédelmi szervezet több kormánnyal, pénzügyi szervezettel és partnerekkel fog együttműködni, hogy az orrszarvúkat Afrika különböző pontjain lévő természetvédelmi övezetekbe áttelepíthessék. Fearnhead hangsúlyozta, hogy hatalmas feladatról van szó, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy ez az egyik legizgalmasabb és világszerte legjelentősebb alkalom a természetvédelem ügyének elősegítésére