Life Fehér Patrik 2023. 09. 19.

Félelmetesen apró, de annál hasznosabb a világ legkisebb kamerája

Zsebpiszoknyi méretével rossz kezekben rejtett megfigyelőeszköz is lehetne belőle, azonban az apró kamerának ennél jobb helyen veszik hasznát.

Könnyű szem elől téveszteni, ugyanis csak akkora, mint egy szem só a világ legkisebb kamerája, az Omnivision OVM6948 CameraCubeChip. Hosszú, de beszédes neve van a 0,65 * 0,65 * 1,158 mm-es apróságnak: az első rész a gyártó, a második rész a modell, pontosabban a kamera szenzorának neve, a harmadik rész pedig az eszköz rövid leírását rejti. A kamera ugyanis kocka (pontosabban téglatest) alakú, és gyakorlatilag egybeépítették a képérzékelő csippel.

Apró mérete ellenére igencsak jó képeket tud készíteni: 200 * 200 pixeles felbontását a legelső kamerás mobiltelefonokéhoz lehetne hasonlítani. Rejtett kameraként ilyen kicsi felbontással már nem is lehetne jól hasznosítani az apróságot, azonban a gyógyászatban ez tökéletesen elég.

Félelmetesen apró, de annál hasznosabb a világ legkisebb kamerája

A kamerát ugyanis inkább kórházakban, egészségügyi beavatkozásoknál veszik igénybe, mérete ugyanis lehetővé teszi, hogy akár mindössze 1 mm-es átmérővel rendelkező erekbe és egyéb helyekre is bejuttassák katéter vagy endoszkóp segítségével.

Ezen a területen segít még az orvosoknak az eszköz 120 fokos látószöge és a 3-tól 30 mm-ig terjedő fókusztávolsága is. A szenzor alig fogyaszt áramot, még úgy is, hogy aprócska LED-eket is rejtettek a fejébe, melyek némi fényt juttatnak a környezetbe.

A kamera kicsi, de drága: egyetlen helyen találkoztunk mindössze eladó példánnyal, ám a bizonytalan eredetű, online piacos félmillió forintos összeget inkább irányárként érdemes kezelni, a gyártó valószínűleg ennél drágábban kínálja a valóban biztonságos eszközt.

Forrás: Omnivision