Life Fehér Patrik 2023. 09. 19.

Fogyni szeretnél? Ekkor érdemes mozognod!

Egy kutatás rávilágított arra, hogy nagyban befolyásolja a fogyás sikerességét az, hogy a nap mely időszakában mozgunk.

Az emberiség jelentős része súlyfelesleggel él, és sokan vannak, akik küzdenek ez ellen. A harc egyik fontos eleme az egészséges táplálkozás mellett a testmozgás: lehet szó futásról, úszásról vagy kondizásról, a rendszeres mozgás segít a célok elérésében.

Ennek hatékonysága azonban függ attól is, mikor mozog az ember. Erre egy, a Virginiai Egyetemen végzett kutatás világított rá, melynek keretében 5285 középkorú személy testtömegindexét (BMI) hasonlították össze. Kiderült, hogy

azok, akik reggel 7 és 9 óra között mozognak, átlagosan kisebb BMI-vel rendelkeznek, mint akik a nap közepén (11 és 13 óra között) vagy akik később (17-20 óra között) edzenek.

A reggeli csoport a testtömegindexen felül a csípőméret-versenyt is megnyerte: 91,5 centis átlagukkal szemben 95, illetve 95,8 cm volt a napközbeni és az esti csoport átlaga. A két rosszabb csoport testtömegindexe hasonlóan alakult.

Fogyni szeretnél? Ekkor érdemes mozognod!

A tudósok szerint a reggeli mozgás azért is előnyösebb, mert így könnyebb tartani az előre meghatározott napi tervünket, és nem vonják el a figyelmünket az edzésről a munkával kapcsolatos teendők. Persze a reggeli sportoláshoz kell a megfelelő ember is: egy éjszakai bagolynak nehezére eshet csak azért korábban kelni, hogy mozogjon egy kicsit.

Épp emiatt a téma részletesebb vizsgálatában még van potenciál: a kutatók véleménye az, hogy a reggel mozgók testtömegindexét az is befolyásolhatja, hogy ők hasonlóan működnek, mint ahogy az ember biológiai órája “ketyeg”, azaz időben fekszenek és kelnek, valamint eleget alszanak. Ezek a tényezők szintén közrejátszhatnak a fogyásban.

Fogyni szeretnél? Ekkor érdemes mozognod!

 

Korábban egyébként más kutatások is megerősítették a reggeli mozgással járó eredményesebb fogyás tényét. Tavaly New York-ban száz felnőtt nő vett részt egy erre irányuló 12 hetes kísérletben, míg idén egy svéd intézet szakemberei állapították meg, hogy egereknél az átlagosnál gyorsabban zajlottak az anyagcsere-folyamatok a nap korai szakaszában történő mozgás hatására.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Getty Images