A sütemény alul feketeszezámos piskóta, amelyet a feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse került belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval.
A zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét. A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben, így a készítők rögtön visszajelzést is kaphatnak a fogyasztóktól.
Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.
A tulajdonos kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú, különleges bio étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.