Life Kovács Miklós 2023. 09. 20.

Világversenyen domborítottak nagyot hazai gyártású pezsgők

Francia és olasz mezőnnyel versengve hoztak haza több, minőséget elismerő helyet a hazai gyártású pezsgők, több tétel aranyérmet is kapott.

A CSWWC, vagyis a Champagne & Sparkling Wine World Championships az egyik legnagyobb és legszigorúbb nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. Idén tizedik alkalommal rendezték meg, a mezőny pedig rendkívül erős volt, idén csaknem 1000 pezsgőt neveztek, a legtöbbet természetesen Franciaországból és Olaszországból. 

A világ 19 országából indultak pezsgőkészítő műhelyek a megmérettetésen,ahol három zsűritag, a brit Tom Stevenson, a finn Essi Avellan és a magyar Márkus György tizenegy napon keresztül bírálták a beérkezett tételeket.

Magyar díjazottak

  • A Kreinbacher Birtok chardonnay, furmint, pinot noir és pinot blanc felhasználásával készült Brut Classic Magnum 2018 pezsgője aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről.
  • Két éremmel jutalmazta a zsűri a tokaji Sauska Birtok pezsgőit: a furmint, hárslevelű és chardonnay felhasználásával készült Sauska NV Brut Magnum aranyat, a Sauska 2016 Extra Brut ezüstöt kapott.
  • Aranyérmet szerzett a szintén tokaji Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője is, míg a neszmélyi Esterházy Pezsgőgyár Álom 2019 pezsgője, illetve az egri Pearl & Z Prestige Brut Magnumja egyaránt ezüstérmet érdemelt ki a világbajnokságon.
A Sauska két tétele is érmet érdemelt. (fotó: Sauska/Facebook)

A Sauska két tétele is érmet érdemelt. (fotó: Sauska/Facebook)

Hanusz Ádám, a Sauska budafoki pezsgőpince szakmai vezetője így látja: “Két érdekes karaktert díjazott tőlünk idén a zsüri. Tudtuk, hogy a brut magnumunk mindig tud újat mutatni komplexitásban és eleganciában, ennek titka a non-vintage tételek esetében a reserve bor, melyre kiemelt figyelmet fordítunk. 2016-os extra brut pezsgőnk pedig hatalmas visszaigazolás, elsősorban Tokaj-Hegyalja számára,hiszen ez a pezsgő kizárólag őshonos fajtákból, furmintól és hárslevelűből áll.”

Forrás: Kreinbacher Birtok, MTI, Sauska/Facebook
Kép(ek) forrása: Getty Images, Sauska